Германия споделя мнението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че призивите на руската страна за мораториум върху разполагането на ракети със среден и по-малък обсег в Европа не са достоверни, съобщава ТАСС.

Това заяви в понеделник на брифинг представителят на германското външно министерство Андреа Засе относно изявлението на руския президент Владимир Путин за готовността да не се разполагат ракети 9M729 в ​​европейската част на страната, което Вашингтон нарече нарушаване на Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (Договор INF ).

"Това не е новина: Русия вече е обявявала такъв мораториум няколко пъти в миналото. Генералният секретар Столтенберг говори за това миналата година", каза тя.

"В светлината на факта, че самата Русия се оттегли от Договора за INF, генералният секретар на НАТО заяви, че мораториумът или подобен отказ (за разполагане на ракети) не вдъхва доверие. Ние споделяме тази оценка", подчерта Засе.

От своя страна официалният представител на кабинета на министрите на Федерална република Германия Стефен Зайберт отбеляза, че "не трябва да си затваряме очите за факта, че някои държави все още разглеждат ядрените оръжия като средство за провеждане на военни операции. Докато това е така, според нас ще има нужда от ядрено възпиране. НАТО прави това вместо нас", каза той.

"Германското правителство е непоклатимо и напълно ангажирано с ядрената отбранителна стратегия на НАТО", подчерта Зайберт, припомняйки, че в това отношение Берлин не се присъедини към Договора за забрана на ядрените оръжия.

Путин: Русия е готова да се откаже от разполагането на ракети 9M729 в ​​европейската част

Путин: Русия е готова да се откаже от разполагането на ракети 9M729 в ​​европейската част

При условие на взаимни стъпки от страните от НАТО