Руският президент Владимир Путин обяви готовността на Русия да не разполага ракети 9M729 в ​​европейската част на страната, които във Вашингтон бяха нарочени за нарушаващи Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег от 1987 г. Но това е възможно само при условие на взаимни стъпки от страните от НАТО, предупреди руският държавен глава.

"Оставайки ангажирана с последователна позиция за пълното съответствие на ракетата 9M729 с изискванията на действащия по-рано Договор за ядрените сили със среден обсег, Руската федерация въпреки това е готова в духа на добра воля да продължи да се въздържа от разполагане на ракети 9M729 в ​​европейската част на страната, но само при условие на взаимни стъпки от страна на страните от НАТО, изключващи разполагането в Европа на оръжия, забранени по-рано по Договора за ликвидирането на ракетите със среден обсег", изтъкна Путин.

Путин предупреди: САЩ тласкат към нова надпревара в ядреното въоръжаване

Путин предупреди: САЩ тласкат към нова надпревара в ядреното въоръжаване

Излизането на САЩ от Договора за ядрените сили било "сериозна грешка"

Руският президент също така предложи да се разгледат "конкретни варианти за мерки за взаимна проверка, за да се премахнат съществуващите опасения".

"По-конкретно бихме могли да говорим за мерки за проверка по отношение на комплексите Aegis Ashore с пускови установки Mk 41 в базите на САЩ и НАТО в Европа, а също и ракети 9M729 в ​​обекти на руските въоръжени сили в Калининградска област", уточни Путин.

Той потвърди, че Русия се ангажира с мораториум върху разполагането на наземни ракети със среден и малък обсег дотогава, докогато ракети "американско производство" не се появят в един или друг регион. Той все още смята призива към НАТО да обяви подобен контрамораториум за актуален.

Русия изключва унищожаване на ракетите 9М729, отговаряли на договора

Русия изключва унищожаване на ракетите 9М729, отговаряли на договора

Вашингтон безпочвено смята, че ракетата нарушава договора

"Потвърждаваме придържането си към по-рано обявения мораториум от Руската федерация за разполагане на наземни ракети със среден и малък обсег, докато ракетните оръжия от подобни класове американско производство не се появят в съответните региони. Също така смятаме, че призивът ни към страните от НАТО да разгледат възможността за обявяване на контрамораториум не е загубил своята актуалност", подчерта още Владимир Путин.

Руснаците показаха на военни аташета установки Искандер-М с ракети 9М729

Руснаците показаха на военни аташета установки Искандер-М с ракети 9М729

Представител на САЩ не е присъствал