Руският президент Владимир Путин настоя, че излизането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег е "сериозна грешка", която създава риск от подновяване на надпреварата в ядреното въоръжаване.

"Смятаме оттеглянето на САЩ от Договора за ядрените сили със среден обсег, в резултат на което той престава да действа, за сериозна грешка, която увеличава рисковете от разгръщане на ракетна надпревара, увеличаване на конфронтационния потенциал и плъзгане в неконтролирана ескалация", се казва в цитираното изявление от пресслужбата на Кремъл.

ВВС на САЩ сключи договор за $13,3 мрд. за ново поколение междуконтинентални ядрени ракети

ВВС на САЩ сключи договор за $13,3 мрд. за ново поколение междуконтинентални ядрени ракети

С $1,2 трилиона за нови ядрени сили САЩ се готвят да победят всеки противник

Според руския президент Договорът за ликвидирането на ракетите със среден обсег, който Вашингтон напусна през 2019 г., е бил ключов елемент от глобалната архитектура на сигурността, а заплахите за него в Европа били "очевидни" заради напрежението между НАТО и Русия.

"Договорът изигра специална роля за поддържането на предсказуемост и сдържаност в свързания с ракетите сектор в цяла Европа", отбеляза Путин.

Кремъл добави, че Русия е "готова" да предприеме необходимите стъпки за намаляване на въздействието, причинено от денонсирането на договора.

Помпео: САЩ се отказа от вреден договор, ще разработва ракети и ще възпира руската агресия

Помпео: САЩ се отказа от вреден договор, ще разработва ракети и ще възпира руската агресия

"Тръмп няма да спре, докато не тържествува справедливостта срещу агресията на китайската комунистическа партия"

"Ние също така призоваваме всички заинтересовани страни да търсят схеми за поддържане на стабилност и предотвратяване на ракетни кризи "в свят без Договора за ядрените сили със среден обсег" по отношение на Азиатско-Тихоокеанския регион. Ние сме отворени за съвместна работа в тази посока", каза руският президент, докато детайлизира някои конкретни мерки за намаляване на руско-американското военно напрежение.

По-късно прессекретарят на президента Дмитрий Песков поясни, че инициативата на Путин била съвсем нова и не е била предварително обсъждана с международни партньори.

Китай обеща да противодейства, когато САЩ разгърнат ракети със среден обсег в Азия

Китай обеща да противодейства, когато САЩ разгърнат ракети със среден обсег в Азия

Предупреждава САЩ да спре да притиска съседни страни и да провокира

През февруари 2019 г. Вашингтон обяви, че отправя шестмесечно предизвестие за оттегляне от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, който беше подписан между СССР и САЩ през 1987 г., и който на практика забрани всички балистични наземни ракети с малък и среден обсег ракети, крилати ракети и установки. Една от цитираните причини за решението на САЩ беше, че Русия не се е върнала към пълно и проверено съответствие с договора чрез унищожаване на несъответстващата си ракетна система.

През август същата година САЩ едностранно се оттеглиха от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, заявявайки, че Москва е "единствено отговорна за смъртта на договора".

Пентагонът ще разработва нови ракети срещу Русия

Пентагонът ще разработва нови ракети срещу Русия

Нова инициатива на САЩ

Кремъл многократно отрече тези твърдения и предложи на САЩ възможността да продължат дискусиите относно изпълнението на договора, но Белият дом отказа.

По-рано руският посланик в САЩ Анатолий Антонов заяви, че е потвърдено от него, че Вашингтон е готов да разположи ракети със среден и малък обсег в Азиатско-Тихоокеанския регион. Антонов заяви, че този ход предполага, че "обхватът на тези ракети ще достигне Руската федерация, покривайки стратегически цели за тактическо ядрено възпиране", което кара Русия да предприеме "адекватни стъпки" в отговор.

Москва: Болтън изопачава разговорите за Договора за ракетите със среден обхват

Москва: Болтън изопачава разговорите за Договора за ракетите със среден обхват

Путин изглежда е изгубил интерес от Договора за ликвидиране

Припомняме, че през февруари 2019 г. САЩ започнаха изтеглянето си от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, като обвиняват Москва в разработване на ракети, които са в нарушение на споразумението. Москва предприе реципрочни мерки и напусна договора.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски ръководител Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).