Висш военен представител на Русия обвини бившия съветник по националната сигурност на САЩ Джон Болтън в изопачаване на фактите в мемоарите във връзка с разговорите с руските власти за оттеглянето на американците от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват, информира "Ройтерс".

Миналата година Вашингтон се оттегли от договора от 1987 г., обвинявайки Москва в разполагане на крилати ракети в Русия, което е в нарушение на договора. Москва отхвърля обвиненията.

В книгата "The Room Where It Happened: A White House Memoir" Болтън пише, че руският президент Владимир Путин е признал американската позиция за необходимостта от напускане на споразумението. Договорът не позволява на Вашингтон да разполага нови оръжия в отговор на Китай.

"Путин изглежда е изгубил интерес от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват, заявявайки пред мен (чрез преводач), че той разбира нашите аргументи и логика на решението за изтегляне от Договора, което аз приемам като признаване на нашия споделен възглед за Китай", пише Болтън.

Пред руски медии заместник-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин коментира, че в спомените Болтън изопачава реалните събития.

"Той пише, че Русия подкрепя американската логика за липсата на приложимост на Договора, включително на фона на значителното развитие на програмата за ядрени ракети на Китай", отбеляза Фомин, цитиран от ТАСС.

"Всъщност ние смятаме, че изтеглянето на САЩ от договора е планирано предварително и че обвиненията, че Русия го нарушава са безоснователни", смята той.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната от няколко договора: Договор "Открито небе"Договор за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.