САЩ възнамеряват да разработят ракети със среден и по-малък обсег, коментира държавният секретар на САЩ Майк Помпео в реч пред участниците в предизборния национален конгрес на управляващата Републиканска партия, съобщава ТАСС.

Изявлението му е записано в Йерусалим, където бе в понеделник като част от обиколката в Близкия изток. "Днес благодарение на президента Тръмп, НАТО стана по-силен. Украйна има отбранителни оръжейни системи, а Америка се отказа от вредния договор, така че страната ни да може да изгради ракети, за да възпира руската агресия", обясни Помпео, като се позова на руско-американския  договор ИНФ, за премахване на ракети със среден и по-малък обхват.

Русия и САЩ със сериозни различия след поредния кръг преговори за Нов СТАРТ

Русия и САЩ със сериозни различия след поредния кръг преговори за Нов СТАРТ

Топката е в полето на Русия

Помпео отново се нахвърли и на Китай и обвини властите в Пекин, че не са предприели адекватни мерки за предотвратяване на разпространението на новия коронавирус. Междувременно Тръмп енергично защитава американските интереси в отношенията с Китай, убеден е Помпео. "Той (Тръмп) разкри ... агресията на Китайската комунистическа партия. Президентът привлече Китай към отговорност за китайския вирус, разпространяването на смъртта и икономическите разрушения в Америка и по света."

"И той (Тръмп) няма да спре, докато не тържествува справедливостта", добави Помпео. Според него, Вашингтон ще се стреми да гарантира, че "шпионите на Китайската комунистическа партия, представящи се за дипломати в Америка, са затворени или изпратени у дома".

Американската администрация преразгледа "нелепо несправедливите" търговски споразумения на Вашингтон с Пекин, които преди това "пробиха дупка" в американската икономика, коментира Помпео.

Китай обеща да противодейства, когато САЩ разгърнат ракети със среден обсег в Азия

Китай обеща да противодейства, когато САЩ разгърнат ракети със среден обсег в Азия

Предупреждава САЩ да спре да притиска съседни страни и да провокира

Според Помпео, Тръмп започна "дръзки инициативи в почти всички части на света". "Америка е по-добре защитена, защото президентът Тръмп приложи концепцията си "Америка на първо място". Това може би не го направи най-популярният човек в столиците на други държави. Въпреки всичко, това сработи в интерес на американците".

Коментирайки ситуацията около КНДР, той изрази увереност, че Тръмп е в състояние да "намали напрежението" на Корейския полуостров и "въпреки всичко" убеди лидерите в Пхенян да седнат на масата за преговори. "В КНДР сега няма ядрени изпитания, няма ракети с далечен обсег. Американците, които бяха задържани в Северна Корея, се завърнаха при семействата си".

Помпео: Европа е в съюз с аятоласите, само САЩ са смели

Помпео: Европа е в съюз с аятоласите, само САЩ са смели

Британия, Франция и Германия: САЩ се отказа от ядрената сделка, няма право на санкции

Помпео похвали Тръмп за победата срещу терористичната група "Ислямска държава" и сдържането на вероятни нападения на Иран в чужбина. В същото време Помпео смята Съвместния цялостен план за действие, подписан от постоянната петица на Съвета за сигурност на ООН и Германия с Иран през 2015 г., за "пагубен". През 2018 г. САЩ се оттеглиха от това споразумение, насочено към преодоляване на кризата около ядреното развитие на Техеран.

В заключение Помпео изрази увереност, че Тръмп чрез решенията си допринася за уреждането на арабско-израелския конфликт. "Внуците ще четат за постигнатото наскоро споразумение с активното посредничество на САЩ за нормализиране на отношенията между Израел и ОАЕ в учебниците по история".

Помпео: САЩ ще продължат да осигуряват качествено военно превъзходство на Израел в Близкия изток

Помпео: САЩ ще продължат да осигуряват качествено военно превъзходство на Израел в Близкия изток

"САЩ имат правно задължение", след войната Йом Кипур от 1967 г.