Американският държавен секретар Майк Помпео обвини европейските съюзници на САЩ, че са "на страната на аятоласите", след като те заявиха, че САЩ не могат да наложат отново санкции срещу Иран, съобщава БиБиСи.

Обединеното кралство, Франция и Германия заявиха, че САЩ нямат законното право да задействат санкции, защото сами се изтеглиха от ядрената сделка с Иран през 2018 г.

САЩ започнаха противоречив процес в Съвета за сигурност на ООН за възстановяване на ембаргото на ООН. Санкциите бяха вдигнати съгласно знаковото ядрено споразумение 2015 г.

"Никоя държава, освен САЩ, няма смелостта и убеждението да излезе с резолюция. Вместо това те избраха да се присъединят към аятоласите", заяви Помпео след официално подаване на жалба, обвинявайки Иран в неспазване на сделката.

Тръмп предизборно налага санкции срещу Иран

Тръмп предизборно налага санкции срещу Иран

Помпео ще говори пред Съвета за сигурност на ООН

Други страни в Съвета за сигурност ще разполагат с 30 дни за приемане на резолюция. Но като постоянен член САЩ ще могат да упражняват право на вето.

САЩ биха направили всичко възможно за налагане на санкциите срещу Иран, ако те бъдат нарушени, добави Помпео. Ходът на администрацията на Тръмп идва седмица, след като Съветът отхвърли предложението за удължаване за неограничено време на оръжейно ембарго срещу Иран, което трябва да изтече през октомври.

Помпео заяви, че би било "огромна грешка" да не се удължава оръжейното ембарго, добавяйки, че С никога няма да позволят на Иран да купува и продава конвенционални оръжия, като танкове.

Съгласно ядрената сделка, САЩ, Китай, Франция, Русия, Обединеното кралство и Германия - предоставиха на Иран облекчение на санкциите в замяна на ограничения на чувствителни дейности и международни инспекции, за да покаже, че не разработва ядрени оръжия.

Споразумението бе близо до срив, след като САЩ се оттеглиха и възобновиха икономическите санкции през 2018 г. в опит да принудят Иран да постави неограничени ограничения на ядрената си програма и също така да спре развитието на балистични ракети.

Иран досега отказва и отговаря чрез отмяна на ключови ангажименти, включително тези за производството на обогатен уран, който може да се използва за производство на гориво от реактор, но и ядрени бойни глави.

Русия: Санкциите срещу Иран са абсурдни, САЩ създават криза в Съвета за сигурност на ООН

Русия: Санкциите срещу Иран са абсурдни, САЩ създават криза в Съвета за сигурност на ООН

Китай: Санкции на САЩ срещу Русия и Китай заради Иран са незаконни

Петте сили, които все още са страна по сделката, се опитаха да я запазят, въпреки че Великобритания, Франция и Германия задействаха официален механизъм за уреждане на спорове за нарушения на Иран през януари, който в крайна сметка може да доведе до доведе до санкциите на ООН.

Петте оставащи страни по ядрената сделка, всички понастоящем участващи в Съвета за сигурност са против плана на САЩ.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви в четвъртък, че това е "абсурдно", като добави, че администрацията на Тръмп няма законови основания за това.

Европейските държави заявиха, че през 2018 г. Тръмп даде да се разбере, че САЩ са прекратили участието си в ядрената сделка и са се отказали от всякакви права.

Не е ясно как другите страни могат да се опитат да спрат САЩ.

Иран игнорира САЩ и обяви своя балистична ракета "мъченик Солеймани" с обхват 1400 км

Иран игнорира САЩ и обяви своя балистична ракета "мъченик Солеймани" с обхват 1400 км

И крилатата ракета "мъченик Абу Махди" с обсег над 1000 км

Твърдението на Майк Помпео, че основните европейски съюзници на Вашингтон са "на страната на аятоласите", показва провалите на подхода на Тръмп към Иран и на неговата външна политика като цяло, пише военният кореспондент на БиБиСи, Джонатан Маркус.

Външната политика е за определяне на целите; определяне на начините да стигнете там и най-важното да поведете заедно с вас и други държави. Що се отнася до Иран, САЩ се проваляха във всяка точка.

Целта на администрацията на Тръмп е да поддържа подкрепеното от ООН оръжейно ембарго срещу Техеран. Повечето европейски съюзници са съгласни с тази цел.

Китай и Русия не са съгласни.

Но в стремежа си да използва механизма на иранското ядрено споразумение за санкциите, екипът на Тръмп странно се стреми да използва инструментите на договор, който самите те изоставиха отдавна.

Резултатът - САЩ са изолирани както никога досега.

Надгробният камък на дипломацията на Тръмп

Надгробният камък на дипломацията на Тръмп

Като цяло стряскащите измерения на неуспеха на политиката на Тръмп спрямо Иран нямат финална константа, а Мартин Табаков посочва като техен апогей скъсяването на дипломатическата дистанция между Иран и Китай