Русия определи изявленията на САЩ за възстановяване на санкции на ООН срещу Иран като абсурдни, като добави, че няма юридически или политически основания за това, съобщава "Ройтерс", цитирайки заместник-министъра на външните работи на Русия, Сергей Рябков.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди Русия и Китай да не пренебрегват повторното налагане на всички санкции на ООН срещу Иран, които президентът Доналд Тръмп му е наредил да задейства в Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк в четвъртък.

Рябков добави, че подобна стъпка би довела до криза в Съвета за сигурност на ООН.

Тръмп предизборно налага санкции срещу Иран

Тръмп предизборно налага санкции срещу Иран

Помпео ще говори пред Съвета за сигурност на ООН

Възможните санкции от страна на Вашингтон срещу Русия и Китай в случай на "намеса" за възстановяването на ограничителните мерки на ООН рещу Иран трябва да се считат за незаконни, тъй като американската страна открито се оттегли от споразумението по иранския ядрен въпрос и по този начин "се лиши от компетентността" да постави каквито и да е искания по този въпрос, заяви в четвъртък официалният говорител на външното министерство на КНР Жао Лицян, цитиран от ТАСС.

"САЩ преди това обявиха своя отказ от участие в Съвместния комплексен план за действие (JCPOA) и не разполагат с необходимата компетентност да изискват санкции", подчертава той на редовен брифинг.

Според него това становище на Китай "е получило широко признание сред членовете на международната общност". "Ние сме против едностранчиви мерки ... и искаме САЩ да зачитат правата на другите държави", допълва Жао Лицян.

Американският проект за резолюция за удължаване на оръжейното ембарго срещу Иран на 14 август не получи необходимия брой гласове в Съвета за сигурност: мнозинството държави се въздържаха от гласуване, докато Русия и Китай се обявиха против.

Според Помпео, САЩ са готови да наложат санкции на Русия и Китай в случай на намеса във възстановяването на ограничителни мерки срещу Техеран.

Китай приветства предложена от Путин среща относно Иран

Китай приветства предложена от Путин среща относно Иран

САЩ трябва да прекратят едностранните си санкции и да се върнат към "правилния път"