Китай приветства в понеделник предложена от руския президент Владимир Путин среща на световните лидери, за да се избегне "конфронтация" за заплаха от САЩ, за да предизвика връщане на всички санкции на ООН срещу Иран. САЩ загубиха продължаване на оръжейно ембарго на ООН срещу Иран, съобщава "Ройтерс".

Русия и Китай се противопоставиха на удължаването на ембаргото, което трябва да изтече през октомври, по ядрената сделка от 2015 г. между Иран и световните сили. Единадесет членове се въздържаха, включително Франция, Германия и Великобритания, докато САЩ и Доминиканската република бяха единствените два гласа "За".

Говорейки в Пекин, говорителят на китайското външно министерство Жао Лицян заяви, че провалът на резолюцията на САЩ "отново показа, че едностранността няма популярна подкрепа и хегемонистичното поведение няма да успее".

Помпео отказа да отговаря на въпрос за среща на ООН за Иран

Помпео отказа да отговаря на въпрос за среща на ООН за Иран

Той изрази съжалени, че позицията на САЩ не е подкрепена

Жао Лицян добави, че САЩ трябва да прекратят едностранните си санкции и да възприемат рационално отношение, като се върнат към "правилния път" на спазване на иранското ядрено споразумение и решенията на Съвета за сигурност.

"Що се отнася до руското предложение за среща на високо равнище по иранския ядрен въпрос, Китай изразява своето приветствие и признателност. Ние сме готови да продължим да поддържаме тясна комуникация и координация с всички заинтересовани страни за съвместно насърчаване на политическо уреждане на иранския ядрен въпрос."

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че вероятно няма да участва в нито една подобна среща на върха.

Китай, който има тесни икономически и дипломатически връзки с Иран, често се сблъсква с администрацията на Тръмп заради тяхната твърда позиция срещу Техеран, като това се превръща в пореден проблем в отношенията между Китай и САЩ.

Президентът на Иран Хасан Рохани: Съединените щати бяха унизени

Президентът на Иран Хасан Рохани: Съединените щати бяха унизени

И ОАЕ допуснали огромна грешка, сключвайки споразумение за нормализиране на отношенията с Израел