Президентът на Иран Хасан Рохани обяви, че Съединените щати са претърпели унизителен неуспех, след отказа на Съвета за сигурност да удължи оръжейното ембарго срещу Техеран, предаде Ройтерс.

От своя страна държавният секретар на САЩ Майк Помпео нарече гласуването "сериозна грешка".

Припомняме, че Съветът за сигурност гласува в петък дали да удължи оръжейното ембарго срещу Иран, катоРусия и Китай гласуваха против, а 11 страни членки като Франция, Германия и Великобритания гласуваха с "въздържал се". Единствените, подкрепили удължаването, бяха Съединените щати и Доминиканската република.

"Съединените щати в продължение на месеци подготвяха резолюцията, като имаха намерение да нанесат удар върху Ислямската република, но ето, че получиха само един глас", коментира иранският президент Хасан Рохани в телевизионна реч. "Но големият успех беше, че САЩ бяха унизени."

Иран доволен: САЩ никога не са били толкова изолирани

Иран доволен: САЩ никога не са били толкова изолирани

В 75-годишната история на ООН САЩ никога не са били толкова изолирани

"Това е сериозна грешка и ние много съжаляваме, че тя бе допусната",коментира от своя страна Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео по повод оръжейното ембарго над Иран.

Израелският министър на външните работи Габи Ашкенази прогнозира, че решението на Съвета за сигурност да не удължава оръжейното ембарго върху Иран ще допринесе за все по-сериозна нестабилност в Близкия Изток.

"Екстремистският режим в Иран не финансира просто тероризма: той участва активно в тероризма чрез подразделенията си в света и го използва като политически инструмент. Това поведение представлява риск както за регионалната, така и за международната стабилност ", обясни Ашкенази в специално изявление в събота.

Междувременно президентът на Иран Хасан Рохани разкритикува и Обединените арабски емирства. Той обяви, че допускат огромна грешка в историята си, сключвайки споразумение за нормализиране на отношенията с Израел, предадe Ройтерс.

Коментарът му идва в момент, когато ирански студенти палеха знамена на Израел пред американското посолство в знак на протест срещу нормализирането на отношенията между двете държави.

Припомняме, че в четвъртък бе обявено споразумение, за което се обявява, че ще попречи за разрастването на влиянието на Иран в близкия Изток. Рохани обвини Обединените арабски емирства в предателство към Арабския свят и въобще към мюсюлманите и ги призова да осъзнаят, че сделката им с Израел помага само на Доналд Тръмп в опитите му да спечели втори президентски мандат в Съединените щати.