Иран приветства решението на Съвета за сигурност на ООН да отхвърли опит на САЩ за удължаване на оръжейно ембарго срещу Ислямската република. Според Техеран САЩ "никога не са били толкова изолирани", информира АФП.

"В 75-годишната история на ООН САЩ никога не са били толкова изолирани", написа в "Туитър" говорител на Министерството на външните работи на Иран.

Съветът за сигурност не удължи оръжейното ембарго срещу Иран

Съветът за сигурност не удължи оръжейното ембарго срещу Иран

Повечето страни се въздържаха при гласуването...

По-рано два от 15 члена на Съвета за сигурност на ООН подкрепиха резолюция на ООН за удължаване на ембаргото.

"Въпреки всичките пътувания, натиск и ястреби, САЩ успяха да мобилизират само една малка държава да гласува с тях", добави говорителят, като има предвид провала на държавния секретар Майк Помпео да привлече подкрепа за американската резолюция.

"Миналата нощ с активната си дипломация, заедно и с юридическата сила на ядрената сделка, Иран още веднъж победи САЩ в Съвета за сигурност", поясни говорителят.

Иранската държавна телевизия съобщи, позовавайки се на източници, че само Доминиканската република е подкрепила резолюцията на САЩ.

Ембаргото върху продажбата на конвенционални оръжия на Иран изтича на 18 октомври според условия в резолюция, която одобри ядрената сделка между световните сили и Техеран от 2015 г.