Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео, коментирайки ембаргото за оръжие срещу Иран, не отговори на въпрос за предложението на руския президент Владимир Путин за провеждане на онлайн среща на върха на петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН (СК), Германия и Иран относно прилагането на Съвместния цялостен план за действие по отношение на Иран ядрена програма (JCPOA), съобщи ТАСС.

На пресконференция в събота след среща с полския министър на външните работи Яцек Чапутович журналист от американската телевизионна компания NBC попита Помпео "дали САЩ ще се съгласят на предложението на Русия да се срещнат с Иран в групата 5 + 1 (5 постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия)". 

САЩ трупат войници в Полша с нова сделка

САЩ трупат войници в Полша с нова сделка

За поддържането на 5500 войници Полша плаща по 134,79 милиона долара на година

Въпреки това държавният секретар на САЩ, който е на посещение във Варшава, избра да не коментира инициативата на Путин, ограничавайки се да изрази съжаление от факта, че американската резолюция, забраняваща доставките на оръжие в Иран, не е подкрепена от Съвета за сигурност на ООН.

На 14 август руският президент Владимир Путин предложи да се проведе онлайн среща на върха на "петимата" - постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН - Германия и Иран, посветена на прилагането на JCPOA. Както се посочва в изявлението на руския лидер, публикувано на уебсайта на Кремъл, целта на това събитие е "очертаване на стъпки за избягване на конфронтация и влошаване на ситуацията в Съвета за сигурност на ООН".