САЩ ще продължат да поддържат висококачественото военно превъзходство на Израел в Близкия изток, докато преговарят за евентуални сделки с оръжие на Обединените арабски емирства (ОАЕ), коментира държавният секретар на САЩ Майк Помпео на пресконференция с израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщават "Ройтерс" и ТАСС.

"САЩ имат правно задължение да поддържат висококачественото военно превъзходство на Израел. Ще продължим да го спазваме", добави той при посещението си в Йерусалим.

Миналата седмица "Ню Йорк Таймс" съобщи, че администрацията на Доналд Тръмп ускорява преговорите за продажба на изтребители F-35 от пето поколение и модерни безпилотни летателни апарати с ОАЕ

Сделка не е част от условията, при които ОАЕ преминава към пълно нормализиране на двустранните отношения с Израел. Независимо от това, напредъкът в обсъждането на тази сделка определено се дължи на тези дипломатически стъпки.

Израел пречи на ОАЕ да се сдобие с Ф-35 въпреки затоплянето

Израел пречи на ОАЕ да се сдобие с Ф-35 въпреки затоплянето

Това предупреди израелският премиер Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху заяви по-рано, че споразумението за нормализиране на отношенията между Израел и ОАЕ не съдържа клауза за съгласие на еврейската държава за сделка за продажба на американско оръжие за ОАЕ.

"САЩ ясно заявяват на Израел, че винаги ще следят за запазването на качествено (военно-технологично) предимство в региона." Службата отбелязва, че Нетаняху винаги е бил против продажбата на F-35 и други съвременни оръжия на всички държави от Близкия изток, с изключение на Израел.

След войната Йом Кипур през октомври 1967 г. Вашингтон обеща да гарантира, че Израел ще запази своето военно и технологично превъзходство в региона.

Тръмп обяви на 13 август, че Израел и ОАЕ са постигнали споразумение за пълното нормализиране на двустранните отношения. 

Тръмп очаква Саудитска Арабия и Иран да се присъединят към споразумението на ОАЕ с Израел

Тръмп очаква Саудитска Арабия и Иран да се присъединят към споразумението на ОАЕ с Израел

Надежда за мир в Близкия изток