Израел ще се противопостави на споразумение Обединените арабски емирства (ОАЕ) да се сдобият с американски изтребители Ф-35, въпреки че установи дипломатически отношения с арабската страна.

Това предупреди израелският премиер Бенямин Нетаняху. Той посочи като причина поддържане на израелското военно превъзходство в региона, информира "Ройтерс".

Израел кани лидера на ОАЕ в Йерусалим, подготвя директни полети

Израел кани лидера на ОАЕ в Йерусалим, подготвя директни полети

Ние в момента работим върху откриване на директни полети над Саудитска Арабия между Тел Авив и Дубай

Коментарът е направен след информация на израелския вестник Yedioth Ahronoth, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп планира "гигантска" сделка за продажба Ф-35 на ОАЕ като част от сключеното с посредничеството на Вашингтон споразумение между арабската държава и Израел миналата седмица.

Израел и САЩ имат разбирателство от десетилетия, според което Вашингтон се въздържа от оръжейни сделки в Близкия изток, които могат да застрашат военното превъзходство на еврейската държава. Това се отнася и за Ф-35.

Израел очаква Бахрейн и Оман да последват ОАЕ

Израел очаква Бахрейн и Оман да последват ОАЕ

Нова дипломатическа инициатива

В разговорите с ОАЕ за нормализиране на отношенията Израел не променя неизменните позиции срещу продажбата на оръжия и военни технологии на държави от Близкия изток, тъй като може да навреди на военния баланс, се казва в съобщение на пресслужбата на Нетаняху.

Тази опозиция включва всяко предложение за продажба на Ф-35, се подчертава още.

Нетаняху: Споразумението с ОАЕ ще доведе до мир с палестинците

Нетаняху: Споразумението с ОАЕ ще доведе до мир с палестинците

Това е историческа стъпка, която ускорява мира с арабския свят

Израелският енергиен министър Ювал Щайниц подчерта, че в миналото правителства на САЩ са продали на ОАЕ изтребители Ф-16 и изтребители Ф-15 на Саудитска Арабия, което е било "против нашите желания".

Дори и Вашингтон да продаде Ф-35 на ОАЕ, министърът коментира пред радио Kan, че вероятно няма да представляват заплаха за Израел, тъй като дистанцията между двете държави е повече от два пъти над обсега на действие на изтребителя без зареждане.

Ердоган обмисля да прекъсне дипломатическите отношения с ОАЕ

Ердоган обмисля да прекъсне дипломатическите отношения с ОАЕ

Или ще отзове турския посланик

В неделя ОАЕ откри телефонна връзка с Израел. Министрите на външните работи на двете държави я откриха с разговор по телефона.

Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че Израел и ОАЕ установяват дипломатически отношения. В замяна на това Тел Авив обещава да замрази плановете за анексия на райони от Западния бряг.

Палестинското ръководство обвини Обединените арабски емирства (ОАЕ) в предателство.

Турция и Иран заклеймиха споразумението.