Турция може да прекъсне дипломатическите си отношения с Обединените арабски емирства (ОАЕ) или да отзове посланика си. Това предупреди турският президент Реджеп Ердоган в отговор на сключеното споразумение между ОАЕ и Израел, информира "Дейли сабах".

Израел и ОАЕ пишат история, а лявата ръка на Тръмп удря дясната му

Израел и ОАЕ пишат история, а лявата ръка на Тръмп удря дясната му

Със споразумението между Тел Авив и Абу Даби обаче "Сделката на века" отива в кошчето за боклук

По-рано днес Турция разкритикува споразумението между Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ), според което еврейската държава обещава да спре да анексира палестински земи. Анкара го определи като лицемерно предателство на палестинската кауза.

Ердоган отбеляза пред журналисти, че спорната сделка е проблематична и че Турция е солидарна с палестинския народ.

Сделката между Израел и ОАЕ е важен принос за мира в региона, доволни в Берлин

Сделката между Израел и ОАЕ е важен принос за мира в региона, доволни в Берлин

Ще внесе нов импулс в близкоизточния мирен процес

"Дадох необходимите инструкции на моето Министерство на външните работи. Ние може да прекратим дипломатическите отношения или да отзовем посланика си, защото ние заставаме зад палестинския народ", каза той и добави, че няма да позволят Палестина да бъде победена.

По думите му Саудитска Арабия също е направила грешен ход в региона. Той разкритикува и Египет, че си сътрудничи с Израел и Гърция.

ОАЕ е третата арабска държава, която подписва мирно споразумение с Израел след Египет през 1979 г. и Йордания през 1994 г.

Рядка победа за Тръмп - ОАЕ и Израел откриват активни дипломатически отношения

Рядка победа за Тръмп - ОАЕ и Израел откриват активни дипломатически отношения

И споразумение за спиране на анексията на окупираната и обещана на палестинците земя

По-рано днес Иран осъди нормализирането на отношенията между Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ) като "стратегическа глупост" и подчерта, че палестинският народ няма да забрави какво направи Абу Даби.

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че Израел и ОАЕ установяват дипломатически отношения. В замяна на това Тел Авив обещава да замрази плановете за анексия на райони от Западния бряг.

Палестинското ръководство обвини Обединените арабски емирства (ОАЕ) в предателство.