Иран осъди нормализирането на отношенията между Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ) като "стратегическа глупост" и подчерта, че палестинският народ няма да забрави какво направи Абу Даби, информират АФП и "Ройтерс".

В Белия дом Израел и ОАЕ подписват мирната сделка

В Белия дом Израел и ОАЕ подписват мирната сделка

Новината обяви Доналд Тръмп

Ходът беше "стратегическа глупост от Абу Даби и Тел Авив, който без съмнение засилва оста на съпротивата в региона", се казва в съобщение на Министерството на външните работи.

"Потисканият народ на Палестина и всички свободни държави по света никога няма да простят нормализирането на отношенията с престъпния израелски окупационен режим и съучастничеството в техните престъпления", добави ведомството.

Палестинци: ОАЕ ни предаде

Палестинци: ОАЕ ни предаде

Напрежение в Близкия изток

Според Ислямската република сделката между Израел и Обединените арабски емирства е "опасна и нелегитимна".

"Позорната мярка на Абу Даби да постигне споразумение с измисления ционистки режим (Израел) е опасен ход и ОАЕ и други държави, които го подкрепят, ще бъдат отговорни за последиците", предупреди ведомството.

Министерството смята, че това е предателство срещу палестинците, което ще засили регионалното единство срещу ционисткия режим.

Рядка победа за Тръмп - ОАЕ и Израел откриват активни дипломатически отношения

Рядка победа за Тръмп - ОАЕ и Израел откриват активни дипломатически отношения

И споразумение за спиране на анексията на окупираната и обещана на палестинците земя

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че Израел и ОАЕ установяват дипломатически отношения. В замяна на това Тел Авив обещава да замрази плановете за анексия на райони от Западния бряг. 

Палестинското ръководство обвини Обединените арабски емирства (ОАЕ) в предателство.