Бахрейн и Оман могат да бъдат следващите държави от Персийския залив, които да последват Обединените арабски емирства при формализиране на връзки с Израел, заяви министърът на разузнаването на Израел Ели Коен.

"Вследствие на това споразумение ще дойдат допълнителни споразумения, както с повече страни от Персийския залив, така и с мюсюлманските страни в Африка", заяви министърът на разузнаването Ели Коен пред армейското радио.

Нетаняху: Споразумението с ОАЕ ще доведе до мир с палестинците

Нетаняху: Споразумението с ОАЕ ще доведе до мир с палестинците

Това е историческа стъпка, която ускорява мира с арабския свят

Израел и ОАЕ обявиха в четвъртък, че ще нормализират дипломатическите отношения, пренасочвайки политиката в Близкия изток от палестинския въпрос към борбата срещу Иран.

"Мисля, че Бахрейн и Оман определено са на дневен ред. Освен това, според моята оценка, има шанс, че през следващата година ще има мирна сделка с допълнителни страни в Африка, главна сред тях - Судан ", каза Ели Коен.

ОАЕ и Израел установиха телефонна връзка, фирми сключват споразумения

ОАЕ и Израел установиха телефонна връзка, фирми сключват споразумения

Телефонните разговори между ОАЕ и Израел са отблокирани

И Бахрейн, и Оман похвалиха подкрепеното от САЩ споразумение между Израел и ОАЕ.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна с лидерите на Омани и Судан през последните две години, включително посещение в Оман през октомври 2018 г.

Израел и ОАЕ пишат история, а лявата ръка на Тръмп удря дясната му

Израел и ОАЕ пишат история, а лявата ръка на Тръмп удря дясната му

Със споразумението между Тел Авив и Абу Даби обаче "Сделката на века" отива в кошчето за боклук

"Очаквам повече държави да се присъединят към нас в кръга на мира", заяви Нетаняху пред министрите на кабинета в неделя, според изявление от кабинета му.

"Това е историческа промяна, която постига мир с арабския свят и в крайна сметка ще постигне истински, трезвен и сигурен мир с палестинците", каза той.

Иран заклейми сделката между Израел и ОАЕ като стратегическа глупост

Иран заклейми сделката между Израел и ОАЕ като стратегическа глупост

Сделката между Израел и ОАЕ е "опасна и нелегитимна"

ОАЕ и Израел се целят противопоставяне на регионалната власт Иран. Палестинците заклеймиха сделката като предателство.

Обединените външни министри на ОАЕ и Израел проведоха първото си обществено признато обаждане в неделя, след като държавата в Персийския залив отвори телефонни линии към Израел.

В Белия дом Израел и ОАЕ подписват мирната сделка

В Белия дом Израел и ОАЕ подписват мирната сделка

Новината обяви Доналд Тръмп

Израел подписа мирни споразумения с Египет през 1979 г. и Йордания през 1994 г. Но ОАЕ, заедно с повечето други арабски държави, няма официални дипломатически или икономически отношения с него.

Оман поддържа приятелски връзки както със Съединените щати, така и с Иран.

Палестинци: ОАЕ ни предаде

Палестинци: ОАЕ ни предаде

Напрежение в Близкия изток

Близкият съюзник на Саудитска Арабия - който все още не е коментирал споразумението между ОАЕ и Израел - Бахрейн беше домакин на висш израелски служител на конференция по сигурността през 2019 г., както и на ръководена от САЩ конференция за засилване на палестинската икономика като част от президента на САЩ Доналд Тръмп Мирна инициатива за Близкия изток.

Правителствените източници в Кувейт заявиха, че позицията му към Израел е непроменена и това ще бъде последната държава, която нормализира отношенията, съобщи местният вестник Ал Кабас.