Президентът на Израел Реувен Ривлин съобщи, че е поканил лидера на Обединените арабски емирства (ОАЕ) да посети Йерусалим, след като миналата седмица еврейската държава обяви, че нормализира отношенията с емирството, информира "Ройтерс".

Израел очаква Бахрейн и Оман да последват ОАЕ

Израел очаква Бахрейн и Оман да последват ОАЕ

Нова дипломатическа инициатива

"Надявам се, че споразумението между нашите страни ще помогне за изграждане и укрепване на доверието между нас и народите в региона, ще донесе икономически ползи и регионална стабилност", написа в "Туитър" Ривлин и подчерта, че е изпратил покана на престолонаследника Шейх Мохамед бин Зайед.

Междувременно премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че страната му подготвя откриване на директни полети до ОАЕ през Саудитска Арабия като част от сделката.

ОАЕ е едва третата арабска страна за повече от 70 г., която установява дипломатически отношения с Израел след Египет през 1979 г. и Йордания през 1994 г.

Нетаняху: Споразумението с ОАЕ ще доведе до мир с палестинците

Нетаняху: Споразумението с ОАЕ ще доведе до мир с палестинците

Това е историческа стъпка, която ускорява мира с арабския свят

Нетаняху, който беше запознат с плановете за подновяване на полети на летище "Бен Гурион" в Тел Авив, не посочи кога точно ще се открие нова въздушна връзка с арабската държава.

"Ние в момента работим върху откриване на директни полети над Саудитска Арабия между Тел Авив и Дубай и Абу Даби", каза той пред журналисти, като подчерта, че полетът ще е "около три часа, като до Рим".

ОАЕ и Израел установиха телефонна връзка, фирми сключват споразумения

ОАЕ и Израел установиха телефонна връзка, фирми сключват споразумения

Телефонните разговори между ОАЕ и Израел са отблокирани

Саудитска Арабия не признава Израел и въздушното пространство на монархията е затворено за израелските авиопревозвачи. Но през последните години се забелязва леко затопляне на отношенията между двете държави. През 2018 г. Air India получи разрешение да лети над саудитска територия по маршрута Ню Делхи-Тел Авив.

На летище "Бен Гурион" Нетаняху заяви, че очаква сериозен двустранен туризъм и огромни инвестиции с ОАЕ.

Израел и ОАЕ пишат история, а лявата ръка на Тръмп удря дясната му

Израел и ОАЕ пишат история, а лявата ръка на Тръмп удря дясната му

Със споразумението между Тел Авив и Абу Даби обаче "Сделката на века" отива в кошчето за боклук

Израелска делегация се очаква да посети ОАЕ тези седмици за работа върху нормализирането на отношенията.

В неделя ОАЕ откри телефонна връзка с Израел. Министрите на външните работи на двете държави я откриха с разговор по телефона.

Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че Израел и ОАЕ установяват дипломатически отношения. В замяна на това Тел Авив обещава да замрази плановете за анексия на райони от Западния бряг.

Палестинското ръководство обвини Обединените арабски емирства (ОАЕ) в предателство.

Турция и Иран заклеймиха споразумението.