Русия няма да унищожи своите ракетни комплекси 9М729, които според Вашингтон са в нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Това обявиха от руското външно министерство, цитирани от руските медии.

"Ние не можем да предприемем унищожаване на нашата ракета 9М729, за която Вашингтон безпочвено смята, че нарушава договора", настояха от руското ведомство.

Според министерството САЩ активно разработват ракетни системи със среден обсег, а Русия трябвало да бъде готова за потенциалното разполагане на такива системи от страна на Вашингтон.

В Ленинградска област направиха електронен пуск на ракета 9М729

В Ленинградска област направиха електронен пуск на ракета 9М729

Далекобойността на ракетата е до 480 км, според Русия

Руското външно министерство също така подчерта, че удължаването на друг договор за контрол върху въоръженията - Нов СТАРТ, ще бъде в интерес на цялата международна общност.

"За съжаление Вашингтон предпочита да създава атмосфера на несигурност, изпращайки негативни сигнали за възможността за удължаване", коментираха от руското външно ведомство.

САЩ многократно заявиха, че Русия нарушава договора, като извършва изпитания на ракетите 9М729 (SSC-8 според класификацията на НАТО) в обхвати, забранени от договора от 1987 г. Русия отрича обвиненията, настоявайки, че максималният обхват от 480 км е в съответствие с изискванията на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

На 2 февруари САЩ официално отмениха задълженията си по договора и започнаха процеса по оттегляне, който ще приключи в рамките на шест месеца, освен ако Москва не влезе в съответствие с договора. В същия ден руският президент Владимир Путин отрече обвиненията, като обяви, че Москва също е преустановила задълженията си по договора в отговор на решението на САЩ.