Споразумението между Русия и САЩ за удължаване на Договора за мерки за допълнително съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (Нов СТАРТ) официално влезе в сила днес след размяна на съответните ноти. Това се посочва в изявление на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"На 3 февруари Министерството на външните работи на Русия размени ноти с посолството на САЩ относно приключването на вътрешните процедури, необходими за влизане в сила на споразумението за удължаване на действието на Нов СТАРТ. Съответно това споразумение влезе в сила на същия ден. По този начин договорът ще действа в тази форма, както той беше подписан, без никакви изменения или допълнения, до 5 февруари 2026 г.", уточняват от руското външно ведомство.

Русия и САЩ договориха удължаване на Нов СТАРТ с 5 г.

Русия и САЩ договориха удължаване на Нов СТАРТ с 5 г.

Рябков добави, че американците са приели условията им

От министерството подчертаха, че удължаването на Нов СТАРТ гарантира запазването и по-нататъшното функциониране на основния механизъм за поддържане на стратегическа стабилност, строго паритетно ограничавайки ядрените ракетни арсенали на страните.

"Като се вземе предвид специалната отговорност на Русия и САЩ като най-големите ядрени сили, е взето важно решение, което гарантира необходимото ниво на предвидимост и прозрачност в тази област, като същевременно се спазва стриктно балансът на интересите", се казва в изявлението.

Москва също така се надява, че постигнатото с Вашингтон разбирателство относно съдбата на Нов СТАРТ ще позволи да се преодолее "преобладаващата през последните години в резултат на деструктивната американска политика" тенденция към разрушаване на механизмите за контрол на въоръженията и неразпространението на ядрено оръжие.

Путин подписа закона за удължаване на Нов СТАРТ с 5 години

Путин подписа закона за удължаване на Нов СТАРТ с 5 години

Това е последният по рода си голям договор между Русия и САЩ

"Ще бъдат необходими значителни усилия за връщане на руско-американския диалог в тази област към стабилна траектория, за постигане на нови големи резултати, които укрепват националната ни сигурност и стратегическата стабилност в света", подчерта руското външно министерство.

"Русия е готова за подобна работа. Призоваваме Съединените щати да покажат същия такъв отговорен подход, да отговорят конструктивно на нашите съответни инициативи", допълниха руските власти 

На 26 януари Москва и Вашингтон обмениха дипломатически ноти относно постигането на споразумение за удължаване на Нов СТАРТ. Руският президент Владимир Путин и американският му колега Джо Байдън в телефонен разговор същия ден изразиха задоволството си от този факт. Вечерта Путин внесе в Държавната дума законопроект за ратифицирането на споразумението за удължаване на Нов СТАРТ за пет години - до 5 февруари 2026 г.

На 29 януари руският държавен глава подписа закон за удължаване на договора. Както отбелязаха от пресслужбата на Кремъл, удължаването на Нов СТАРТ е в национален интерес на Русия, позволява да се запази прозрачността и предсказуемостта на стратегическите отношения между Русия и САЩ, както и да се запази стратегическата стабилност в света.

Путин доволен от удължаването на Нов СТАРТ

Путин доволен от удължаването на Нов СТАРТ

Няма съмнение, че е стъпка в правилната посока