Руският президент Владимир Путин подписа закон за удължаване с пет години на договора за контрол на ядрените оръжия Нов СТАРТ, последния по рода си голям договор между Русия и САЩ. Това обяви Кремъл в изявление, цитирано от "Ройтерс".

Русия и САЩ договориха удължаване на Нов СТАРТ с 5 г.

Русия и САЩ договориха удължаване на Нов СТАРТ с 5 г.

Рябков добави, че американците са приели условията им

Русия заяви, че удължаването ще влезе в сила, след като двете страни обменят дипломатически ноти, след като всяка от тях приключи вътрешните си процедури. Долната и горната камара на парламента на Русия гласуваха за ратифициране на удължаването в сряда.

Подписан през 2010 г. и който трябва да изтече следващата седмица, Нов СТАРТ (Договор за намаляване на стратегическите оръжия) е крайъгълен камък за глобален контрол на оръжията и ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, ракети и бомбардировачи, които Русия и САЩ могат да притежават.

Русия приветства предложението на САЩ за Нов СТАРТ, но иска детайли

Русия приветства предложението на САЩ за Нов СТАРТ, но иска детайли

Москва желае удължаване на договора и чака да разгледа подробностите

Кремъл отбеляза, че удължаването на договора е в интерес на Русия и също така ще запази прозрачността и предвидимостта на отношенията със САЩ и ще спомогне за поддържането на стабилността в целия свят. Освен това договорът щял да допринесе за продължаването на ядреното разоръжаване.