Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че удължаването на ключов ядрен договор е положително развитие за намаляване на глобалното напрежение, информира АФП.

"Няма съмнение, че е стъпка в правилната посока", коментира той по време на Световния икономически форум в Давос, който се провежда виртуално тази година. Путин говори на форума за първи път от 2009 г.

Русия и САЩ договориха удължаване на Нов СТАРТ с 5 г.

Русия и САЩ договориха удължаване на Нов СТАРТ с 5 г.

Рябков добави, че американците са приели условията им

Но държавният глава предупреди: "Ситуацията все още може да се развие непредсказуемо и неконтролируемо, ако не реагираме".

По-рано днес Държавната дума и Съветът на федерацията гласуваха за удължаване на Нов СТАРТ.

Вчера новият президент на САЩ Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин проведоха първи телефонен разговор. Те обсъдиха различни теми, включително и удължаването на последния останал ядрен договор между двете световни сили. Двамата постигнаха споразумение за удължаване на Нов СТАРТ преди изтичането му на 5 февруари.

Русия приветства предложението на САЩ за Нов СТАРТ, но иска детайли

Русия приветства предложението на САЩ за Нов СТАРТ, но иска детайли

Москва желае удължаване на договора и чака да разгледа подробностите

Кремъл приветства споразумението със САЩ.

"Това е добра времева рамка, която ще ни позволим да работим здраво, ако има политическа воля, за удължаването му или за договаряне на нов текст на споразумението", коментира говорителят Дмитрий Песков.

Споразумението е подписано в чешката столица Прага през 2010 г. от тогавашния американски лидер Барак Обама и руския президент Дмитрий Медведев. Договорът е разглеждан като ключов компонент от усилията на Обама за "рестарт" на отношенията с Кремъл.

Споразумението ограничава максимум до 1550 разгърнати ядрени бойни глави, което е намаление с около 30% от лимита през 2002 г., и до 800 установки и бомбардировачи.

САЩ "за" удължаване на Нов СТАРТ с 5 години

САЩ "за" удължаване на Нов СТАРТ с 5 години

Това е максималното удължаване, но Договорът е важен и за двете държави

Нов СТАРТ също разрешава инспекции от двете държави по договора - крайъгълен камък в стратегията на бившия президент на САЩ Роналд Рейгън "доверявай се, но проверявай".

Протоколът за удължаване на договора е прост и изисква само Вашингтон и Москва да разменят дипломатически ноти, което вече е сторено от двете държави.

Преговорите за удължаването му бяха в застой заради искането на президента на САЩ Доналд Тръмп Китай да се присъедини към договора.

По време на мандата си Тръмп изтегли САЩ от три важни международни договора - Договора "Открито небе", Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.

Горбачов обсъждал с Байдън ядрени оръжия, очаква продължение на "Нов СТАРТ"

Горбачов обсъждал с Байдън ядрени оръжия, очаква продължение на "Нов СТАРТ"

"Би било възможно да се договорим за определени правила на играта"

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов, който сключи Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват с Рейгън, призова Русия и САЩ да удължат Нов СТАРТ и двете държави да работят заедно за допълнително намаляване на запасите от ядрени оръжия.