Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Китай действа агресивно и репресивно, като конкретно има предвид китайските действия в Източно и Южнокитайско море, където има териториални спорове с Япония и други азиатски страни, информира "Ройтерс".

САЩ налагат санкции на Русия, Иран и Китай за намеса в изборите

САЩ налагат санкции на Русия, Иран и Китай за намеса в изборите

След доклада на разузнаването за хакерски атаки

Блинкън направи коментара на кръгла маса с японски журналисти. Той подчерта, че Пекин увеличава напрежението с действията си в региона и конкретно към Тайван.

Блинкън и военният министър на САЩ Лойд Остин са на посещение в Япония и Южна Корея. Това е първата им визита в чужбина, откакто администрацията на президента Джо Байдън встъпи в длъжност през януари.

Държавният секретар подчерта, че Пекин "действа по-репресивно у дома и по-агресивно в чужбина, включително в Източнокитайско море, включително по отношение на островите Сенкаку, също в Южнокитайско море и по отношение на Тайван".

Китай: Лагерите в Синдзян не са по-различни от тези на Запад

Китай: Лагерите в Синдзян не са по-различни от тези на Запад

Държави като САЩ, Великобритания и Франция откриха центрове за дерадикализация

Островите Сенкаку (на китайски Дяоюйдао ) се намират в Източнокитайско море. Те са контролирани от Япония, но Китай има претенции към тях.

"Япония има реален интерес към това, което се случва по отношение на Тайван и Тайванския проток и ние прекарахме известно време в сравняване на бележките си по това", каза Блинкън, като описа разговорите с японските си колеги във вторник.

Топ дипломатът на САЩ изрази надежда, че ще имат възможност много ясно да изразят вижданията си пред китайските си колеги.

След кръглата маса Блинкън и Остин ще посетят Сеул, където ще останат до четвъртък.

Американски представители разкриха, цитирани от АФП, че администрацията на Байдън ще покаже твърдост към Пекин на първата среща с китайски дипломатически лидери в Аляска в четвъртък, но не се очаква да има резултати веднага.

В същото време САЩ установиха още 24 висши китайски представители, които се смята, че имат роля в ограничаването на свободите в Хонконг. Вашингтон предупреди чуждестранните банки да не работят с тях.

САЩ и Япония в общ фронт срещу дестабилизиращ Китай

САЩ и Япония в общ фронт срещу дестабилизиращ Китай

Американските представители и японските им колеги провеждат разговори в Токио