Очаква се САЩ да наложат санкции на Русия, Иран и Китай за намеса в изборите през 2020 година, се казва в доклад на CNN.

Припомняме, че Службата на директора на Националното разузнаване на САЩ публикува своя 15-страничен декласифициран доклад за чуждестранни заплахи за изборите в страната през 2020 г., предаде CNN. Има данни, че стари чуждестранни противници, включително Русия, са се опитали да се намесят в изборния процес. Усилията на Русия бяха насочени към "очерняне на кандидатурата на президента Джо Байдън и Демократическата партия, подкрепа на бившия президент Доналд Тръмп, подкопаване на общественото доверие в изборния процес и изостряне на социално-политическите разделения в САЩ", се казва в документа. "За разлика от 2016 г., не видяхме постоянни руски кибер усилия за получаване на достъп до избирателна инфраструктура", се отбелязва в доклада.

Твърди се, че руският президент Владимир Путин е знаел и е ръководил държавни усилия за манипулиране на вота.

В доклада се посочва също така, че "няма индикации, че някой чуждестранен участник се е опитал да промени какъвто и да е технически аспект на процеса на гласуване на изборите през 2020 г. в САЩ, включително регистрация на гласоподаватели, гласуване, подреждане на гласове или докладване на резултати". Това заключение отразява казаното от кибер подразделението на Министерството на националната сигурност ден след президентските избори през 2020 г.

"През последните четири години Агенцията за киберсигурност беше част от усилията да се гарантира, че американските избиратели решават американските избори. Важното е, че след като милиони американци гласуваха, нямаме доказателства, че чужди сили са променили резултатите от гласуването ", каза тогава Агенцията.

Разузнаването на САЩ: Чужди сили се опитаха да повлияят на изборите през 2020 година

Разузнаването на САЩ: Чужди сили се опитаха да повлияят на изборите през 2020 година

Русия, Китай и Иран са направили опити, но те са били неуспешни

Президентът на САЩ Джо Байдън ще проведе пресконференция в четвъртък 25 март (т.е. следващата седмица) и е възможно тогава да бъдат обявени санкциите.  През декември Байдън се ангажира, че ще предприеме твърди мерки срещу мащабната кибероперация за шпиониране на американските институции, която предизвика тревога във федералното правителство - на фона на мълчанието на Тръмп за провокацията, чиито следи водят към Русия.