Избраният президент на САЩ Джо Байдън се ангажира, че ще предприеме твърди мерки срещу мащабната кибероперация за шпиониране на американските институции, която предизвика тревога във федералното правителство - на фона на мълчанието на действащия президент за провокацията, чиито следи водят към Русия, пише "Politico".

"Моята администрация ще превърне киберсигурността в основен приоритет на всяко ниво на управление", се казва в изявление на Байдън.

"Ще направим справянето с това нарушение основен приоритет от момента, в който встъпим в длъжност", посочва Байдън.

Избраният президент допълва, че е инструктирал съветниците от преходния си екип "да научат колкото се може повече за това нарушение" и засвидетелства уважението си към служителите, които изследват федералните мрежи, за да определят степента на щетите от хакерските атаки.

Руски хакери атакуваха и американското Министерство на националната сигурност

Руски хакери атакуваха и американското Министерство на националната сигурност

Действали са под контрола на руското правителство...

Служители на фБР и други агенции са информирали преходния екип за кибероперацията срещу американските институции.

Байдън подчерта, че ще "издигне киберсигурността като императив на правителството", ще подобри връзките с частния сектор, които притежават голяма част от критичната инфраструктура на страната, както и ще стимулира усилията за финансиране и обучение на кадрите, за да бъде изградена по-силна цифрова защита.

Той също така се ангажира с отпор срещу подобни злонамерени действия, включително налагане на значителни финансови санкции срещу извършителите.

Това ще става "включително в координация с нашите съюзници и партньори".

Хакери от Русия ударили и Държавния департамент на САЩ

Хакери от Русия ударили и Държавния департамент на САЩ

Хакерската атака била резултат от "шпионска операция на Русия"

"Нашите противници трябва да знаят, че като президент няма да стоя бездейно пред лицето на кибернападения срещу нашата нация", предупреди Джо Байдън.

Изявлението на избрания президент идва часове, след като спецслужбите на САЩ официално потвърдиха, че компютърните мрежи на федералното правителство и редица компании са станали обект на мащабна кибератака.