Министерството на външните работи на Китай предупреди, че няма да направи отстъпки в отношенията си със САЩ по ключови въпроси, включително за Синдзян и Хонконг, информира АФП.

Позицията на ведомството е изразена преди срещи на високо равнище между дипломати от двете държави в Аляска.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и съветникът на Белия дом за националната сигурност Джейк Съливан ще разговарят с китайския висш дипломат Ян Жиечи и външния министър Уан И по-късно днес.

Това е първата дипломатическа среща на високо равнище между двете държави от встъпването в длъжност на президента Джо Байдън на 20 януари.

Китай иска рестарт на отношенията с новата администрация, след като бившият президент Доналд Тръмп предприе действия, които навредиха на търговските отношения между Китай и САЩ.

След като дипломатите кацнаха в Аляска часове преди преговорите, говорител на външното министерство в Пекин отправи предупреждение към Вашингтон.

"Китай е безкомпромисен по въпросите, които засягат суверенитета, сигурността и основните интереси на страната", подчерта говорителят.

Той призова САЩ да не се държат твърдо на разговорите и да прекратят "мегафонната дипломация" към Китай, след като Вашингтон обяви, че възнамерява да покаже твърдост пред Пекин.

Според китайския представител САЩ трябва да търсят диалог по искрен и конструктивен начин с Китай.

Разговорите в Аляска са първите между двете световни сили от миналия юни, когато бившият държавен секретар Майк Помпео разговаря с Ян Жиечи.

САЩ планират да изразят "дълбоката си тревога" от отношението към уйгурите в Синдзян, смазването на опозицията в Хонконг, китайския икономически натиск и агресивните действия на Пекин към Тайван.

Всички тези проблеми Китай защитава в миналото като част от вътрешните дела и въпроси, свързани с националния суверенитет.