Тайван ще се бие докрай, ако Китай атакува, заяви външният министър в сряда, добавяйки, че САЩ виждат опасност това да се случи на фона на нарастващия китайски военен натиск, включително учения със самолетоносачи, близо до острова.

"От разбирането ми за американците, които наблюдават развитието в този регион, те ясно виждат опасността от възможността Китай да предприеме атака срещу Тайван", коментира Джоузеф Ву.

"Ние сме готови да се защитим и ще водим война, ако трябва да водим войната. И ако трябва да се защитим докрай, ще се защитаваме до последния ден."

Китай: За САЩ Тайван е просто пешка на шахматната дъска

Китай: За САЩ Тайван е просто пешка на шахматната дъска

Съединените щати не се интересуват от хората в Тайван

Вашингтон, най-важният международен доставчик на оръжия за Тайван, настоява Тайпе да модернизира своята армия, за да обезсърчи и затрудни Китай при нападение.

Ву коментира, че са решени да подобрят военните си способности и да харчат повече за отбрана. "Защитата на Тайван е наша отговорност. Ще се опитаме по всякакъв начин да подобрим способностите си за отбрана. "

Министерството на отбраната на Тайван заяви на отделно събитие, че този месец ще провежда осем дни компютърно подпомагани военни игри за китайска атака срещу Тайван, първата фаза на най-големите ежегодни военни игри в Тайван, ученията "Хан Куанг".

През юли е втора фаза, включваща тренировки със стрелба. "Ученията са проектирани въз основа на най-тежките вражески заплахи, симулиращи всички възможни сценарии за вражеска инвазия в Тайван", каза генерал-майор Лю Ю-Пинг пред репортери.

Европа и САЩ помагат на Тайван да строи подводници

Европа и САЩ помагат на Тайван да строи подводници

Тайван купува фрегати, самолети и модернизира оръжейни системи

Втората фаза на военните игри в Тайван ще включва мобилизиране на около 8000 резервисти, учения против десант, а болниците ще провеждат учения за ситуация с много ранени и жертви.

Запитан дали фактическото посолство на Вашингтон, Американският институт в Тайван, ще изпрати представители на ученията, Лиу каза, че такъв план е "обсъден", но "няма да бъде изпълнен", позовавайки се на военна чувствителност.

Тайван не коментира къде се намира китайската ударна група съ самолетоносач в момента или дали ще стигне до оспорваното Южнокитайско море, където в момента се намира американска ударна група.

В изказване в парламента заместник-министърът на отбраната Чан Чепинг заяви, че движенията на китайския самолетоносач се следят отблизо и определя ученията му като рутинни.

Китай започва редовни учения с ударни групи самолетоносачи до Тайван

Китай започва редовни учения с ударни групи самолетоносачи до Тайван

Ще защитават китайския национален суверенитет