Китайска ударна група самолетоносачи провежда учения до Тайван и подобни учения ще станат редовни, заяви китайският флот, в продължаваща ескалация на напрежението край острова, съобщава "Ройтерс".

Тайван се оплака от увеличаване на китайската военна активност през последните месеци, тъй като Китай засилва усилията си за утвърждаване на своя суверенитет над демократично управлявания остров.

Китайският флот заяви, че групата, водена от "Ляонин", първият самолетоносач на страната, въведен в активна експлоатация, извършва "рутинни" учения във водите близо до Тайван.

Целта е "да се засили способността за защита на националния суверенитет, безопасността и интересите на развитието", се казва в него. "Подобни учения ще се провеждат редовно в бъдеще", добави флотът, без да разяснява.

Китай: За САЩ Тайван е просто пешка на шахматната дъска

Китай: За САЩ Тайван е просто пешка на шахматната дъска

Съединените щати не се интересуват от хората в Тайван

Изявлението на Китай е последвано от такова на министерството на отбраната на Тайван за ново нахлуване на ВВС на Китай в зоната за идентификация на ПВО на острова.

Тайванското министерство на отбраната заяви, че има "пълна представа" за ситуацията във въздуха и морето около Тайван и че "се справя" с въпроса.

Японското министерство на отбраната заяви в неделя, че "Ляонин", придружен от пет ескортни кораба, е преминал през пролива Мияко по пътя си към Тихия океан.

Китайската медия Global Times, публикувана от официалния People's Daily на управляващата комунистическа партия, отбелязва, че "Нанчанг", първият от мощния нов флот от миноносци, влязъл в експлоатация миналата година, е част от ударната групата.

Европа и САЩ помагат на Тайван да строи подводници

Европа и САЩ помагат на Тайван да строи подводници

Тайван купува фрегати, самолети и модернизира оръжейни системи

"Комбинацията от самолетоносачи и големи разрушители от тип 055 ще се превърне в стандартна конфигурация на групите в бъдеще".

"Ляонин" и неговият близнак "Шандонг" и преди са провеждали учения до Тайван. През декември 2019 г., малко преди президентските и парламентарни избори в Тайван, "Шандонг" премина през Тайвански пролив, ход, осъден от Тайван като опит за сплашване.

Тайван е най-чувствителният териториален проблем за Китай и потенциална военна точка на възпламеняване. Китай никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави острова под свой контрол.

Президентът на Тайван Цай Инг-вен провежда преустройство на военните, пускайки ново оборудване като стелт корвети "убиец на самолетоносачи", ракети и подводници.

Китай може да нападне Тайван до 6 г., притеснени в САЩ

Китай може да нападне Тайван до 6 г., притеснени в САЩ

Демократичен Тайван живее под постоянна заплаха от китайска инвазия