Китайските военновъздушни сили изпратиха 25 изтребители и бомбардировачи в Тайванския проток, като по този начин засилиха военния натиск върху правителството в Тайпе, докато то подсилва връзките със САЩ, предаде "Блумбърг".

Пекин разположи 14 изтребителя J-16, четири изтребителя J-10, четири бомбардировача H-6K, два самолета за борба с подводниците Y-8 и един самолет за ранно предупреждение KJ-500 в югозападната част на тайванската зона за идентификация на ПВО в понеделник. Това съобщиха от военното министерство на Тайван.

Това е най-мащабната акция на Китай за тази година.

Тайван е готов за война и ще се бие докрай, ако Китай атакува

Тайван е готов за война и ще се бие докрай, ако Китай атакува

Тайван се вслушва в САЩ, харчи повече за отбрана и провежда учения за "най-тежките вражески заплахи"

Припомняме, че Пекин обвини САЩ в четвъртък за напрежение около Тайван, след като американски военен кораб плава близо до претендирания от Китай остров, като риторично пита дали Китай да плава в Мексиканския залив като "демонстрация на сила".

Демократично управляваният остров се оплака от многократни военни дейности на Пекин през последните месеци, като китайските военновъздушни сили извършват почти ежедневни набези в тайванската зона за идентификация на ПВО.

В понеделник Китай заяви, че ударна група със самолетоносач извършва учения близо до острова, а в сряда американски военен кораб плава през чувствителния Тайвански проток, който разделя острова от големия му съсед.

Китай нахлу в ПВО зоната на Тайван с осем изтребителя

Китай нахлу в ПВО зоната на Тайван с осем изтребителя

Голямо напрежение в региона

Тайван е най-чувствителният териториален проблем на Китай и основна раздора между Пекин и Вашингтон.