Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган проведоха телефонен разговор. Това съобщи в петък пресслужбата на Кремъл след разговор между двамата, съобщава ТАСС.

Обсъждани са важността на запазването на Конвенцията от Монтрьо, засилване на работата по възстановяване на транспортната инфраструктура в Южен Кавказ и ситуацията в Либия.

"По време на разглеждането на ситуацията в Либия лидерите отбелязаха със задоволство, че страните се придържат към прекратяването на военните действия и успешното формиране на преходни власти", се казва в съобщението.

"Те потвърдиха взаимния си ангажимент за насърчаване на мирния процес и възстановяване единството."

Както се посочва в Кремъл, при обсъждането на състоянието на нещата в Сирия е подчертана важната роля на Русия и Турция за стабилизиране на ситуацията и установяване на междусирийски преговори. В разговора е отбелязана неотложността на задачите на съвместната борба срещу тероризма, по-специално в провинция Идлиб, в съответствие с разпоредбите на меморандума от Сочи от 2018 г. и допълнителния протокол към него от 5 март 2020 г. .

Путин изрази загриженост пред Ердоган относно опасните провокации на Киев.

Русия предупреди, че може да се намеси в Източна Украйна

Русия предупреди, че може да се намеси в Източна Украйна

Западни държави призоваха за сдържаност, след като Украйна алармира

По молба на Ердоган Путин "очерта руските подходи за разрешаване на вътрешната украинска криза". Беше "подчертано, че неоспоримата основа за уреждането е пакетът от мерки от Минск от 2015 г.".

"В същото време беше изразена загриженост, че украинската страна укрива изпълнението на споразуменията от Минск и наскоро възобнови опасни провокативни действия, насочени към влошаване на ситуацията на линията на контакт", заяви Кремъл.

"Във връзка с плановете за изграждането на Истанбулския канал от Турция, руската страна подчерта значението на запазването на съществуващия режим на черноморските проливи, за да се осигури регионална стабилност и сигурност в съответствие с разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. ", се казва в съобщението.

Конвенцията от Монтрьо запазва свободата на преминаване през проливите само за търговски кораби и регламентира правилата за преминаване на военни кораби от черноморските и нечерноморските държави, като за последните са въведени значителни класови и тонажни ограничения.

При предварително уведомяване на турските власти, силите от Черно море могат да провеждат своите военни кораби от всякакъв клас през проливите в мирно време.

На свой ред Ердоган обясни на Путин за мерките за борба с пандемията и приоритета на безопасността на чуждестранните туристи. Страните обсъдиха също доставките и евентуалното съвместно производство на Sputnik V.

"Беше договорено да се поддържат най-тесни контакти между специализирани структури, включително с цел защита на здравето на руските граждани, посещаващи Турция", се казва в изявлението. "Един от приоритетите е да се гарантира безопасността на чуждестранните туристи".

В средата на март Ердоган заяви, че републиката е готова да приема туристи от Русия, като се вземат предвид всички необходими мерки за сигурност.

ВМС на САЩ изпрати кораби в Черно море, остават до 4 май

ВМС на САЩ изпрати кораби в Черно море, остават до 4 май

Турция е уведомена преди 15 дни за преминаването през Босфора и Дарданелите