Декларацията на адмиралите от запаса е злонамерен ход, който загатва за преврат. Това заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган на пресконференция, информира "Дейли сабах".

104 адмирали от запаса наскоро се подписаха под декларация, с която призовават правителството да продължи да изпълнява Конвенцията от Монтрьо и да изостави плановете за изграждане на нов канал в Истанбул.

"Недопустимо е 104 адмирали да се обединят за една нощ и да излязат с такъв документ. Това не може да се нарече свобода на словото", подчерта Ердоган.

"Такива действия няма да се приемат никъде по света. Също очакваме опозицията да излезе с по-силна позиция за тези действия. Ние отново призоваваме основната опозиционна Републиканска народна партия да застане на страната на демокрацията", продължи турският лидер.

Ердоган също отбеляза, че този акт е клевета по адрес на турската армия.

"В Турция всички атаки срещу демокрацията са извършвани след подобни декларации. Тъй като ние, в нашето правителство, имаме твърда позиция срещу тези опити, да не се осмеляват да продължават с тези планове", предупреди държавният глава.

Президентът също засегна и важността на Конвенцията от Монтрьо, но подчерта, че може да има по-добри варианти в бъдеще.

"Конвенцията от Монтрьо е важна придобивка за Турция за времето си. Ние продължаваме да изпълняваме ангажимента си към Конвенцията от Монтрьо, най-малко докато има по-добър вариант", каза той.

Той увери, че нямат намерение и не работят за напускане на конвенцията. По думите му, ако в бъдеще има други варианти, готови са да преразгледат условията на конвенцията на международно ниво.

Ердоган добави, че опитът да се свърже проектът "Канал Истанбул" с конвенцията е напълно погрешен. Проектът има за цел да предотвратява инциденти на Босфора.

Преди адмиралите 126 бивши посланици се обявиха да не се подлага конвенцията на дебат.

Конвенцията от Монтрьо за статута на проливите е подписана през 1936 г. в Швейцария. Тя регулира корабоплаването в проливите Босфор и Дарданели и в Мраморно море. Конвенцията ограничава в мирно време преминаването през проливите на военни кораби на нечерноморски държави или крайбрежни страни. За спазването на конвенцията отговаря Турция. Ако тя се окаже в състояние на война или под заплаха от война, клаузите в конвенцията разрешават или забраняват преминаването през проливите на всякакви военни кораби. Ако Турция не участва във войната, то проливите се закриват за преминаване на кораби на воюващите страни.

Конвенцията запазва свободното преминаване за търговските кораби от всички страни както в мирно, така и във военно време.