Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс твърди, че натрупването на сили от Русия в близост до границата с Украйна позволява на Москва да предприеме агресивни действия, коментира той на изслушване в специалния разузнавателен комитет на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, съобщават ТАСС и "Ню Йорк Таймс".

По думите на Бърнс САЩ "трябва много сериозно да приема това натрупване на сили". Според ръководителя на ЦРУ "натрупването на сили е достигнало ниво, което дава възможност за предприемане на по-нататъшни агресивни действия. Ето защо го приемаме толкова сериозно".

Киев: Москва открито заплашва Украйна с война и унищожение

Киев: Москва открито заплашва Украйна с война и унищожение

Кулеба каза още, че Украйна не се страхува от руската агресия

По-рано американското разузнаване в свой ежегоден доклад за глобалните заплахи пред САЩ оцени, че Русия "не иска пряк конфликт" със САЩ, дори и ако "продължи дестабилизиращите действия срещу Украйна".

Русия може просто да изпраща сигнал до САЩ или да се опитва да сплаши украинското правителство, но има способностите да направи много повече, коментира Бърнс. "Това е нещо, което не само САЩ, но и нашите съюзници трябва да приемат много сериозно."

Бърнс свидетелства заедно с Аврил Хейнс, директор на националното разузнаване, и други длъжностни лица за множество заплахи от световни сили като Русия и Китай, както и предизвикателства, които в миналото не са били в центъра на вниманието на разузнавателните агенции, включително вътрешен екстремизъм и изменение на климата.

Бърнс допълва, че "и нашите съюзници приемат това много сериозно. През последните седмици се консултирахме подробно с тях".

Еспър иска САЩ да прати войски в България и Румъния

Еспър иска САЩ да прати войски в България и Румъния

Разполагането на армия по Черно море ще възпре потенциална агресия от Русия