Русия "не иска пряк конфликт" със САЩ, дори и ако "продължи дестабилизиращите действия срещу Украйна". Това е оценката на американското разузнаване в ежегоден доклад за глобалните заплахи пред САЩ, информира "Блумбърг".

Въпреки провокативната риторика и действия, "ние считаме, че Русия не иска пряк конфликт с американски сили". "Ние очакваме Москва да потърси възможности за прагматично сътрудничество със САЩ при руски условия", подчертава разузнаването.

Байдън предложи среща на Путин на първия им разговор, откакто го нарече "убиец"
Обновена

Байдън предложи среща на Путин на първия им разговор, откакто го нарече "убиец"

Белият дом излезе със съобщение

В доклада се пояснява, че Русия ще продължи да прилага тактики за подкопаване влиянието на САЩ и разделяне на западните държави, включително с кампании за оказване на влияние, предоставяне на военна помощ, операции на наемници и убийства.

Американските разузнавателни служби очакват Москва да се намесва в кризи, когато руските интереси са заложени на карта, може да превърне властови вакуум във възможност. Като примери се посочват намесата на Русия в Сирия и Либия, както и партньорството с Венецуела и Куба.

Русия продължава да използва кибероръжия за атакуване на критична инфраструктура, включително подводни кабели и индустриални контролни системи в САЩ и съюзнически държави, за да демонстрира способностите за повреждане на инфраструктура по време на криза, смятат от американските разузнавателни агенции.

Отбелязва се още, че Москва е в добра позиция да засили ролята си в Кавказ, да се намеси в Беларус, ако сметне за необходимо и да продължи да дестабилизира Украйна, докато преговорите за уреждане на конфликта са замразени и спорадичните сблъсъци продължават.

Въпреки че има спад на парите за отбрана, Русия ще акцентира върху нови оръжия, които представляват нарастваща заплаха за САЩ и регионални актьори.

В доклада се предупреждава, че САЩ и съюзниците им са изправени пред различни заплахи през следващата година. От агресивните действия на Русия, Китай и Иран до пандемията от коронавирус. Отделно екологичният упадък и климатичните промени ще продължат да предизвикват появата на болести, ще заплашат продоволствената и водна сигурност, ще засилят политическата нестабилност и хуманитарните кризи, според разсекретената оценка, подготвена от директора на Националното разузнаване за изслушване в Конгреса тази седмица.

Разсекретената версия от 27 страници е публикува преди изслушвания в Сената и Камарата на представителите в сряда и четвъртък.

В новия доклад пише, че последиците от пандемията от коронавирус ще продължат да притискат правителствата и обществата, ще предизвикат хуманитарни и икономически кризи, политическа нестабилност и геополитическа конкуренция с държави като Китай и Русия, които се опитват да се възползват от "ваксинна дипломация".

Разузнаването смята, че Иран в момента не е предприел ключови действия, необходими за създаване на атомно оръжие.

Малка е вероятността да бъде постигнато мирно споразумение за Афганистан през следващата година.

Китай се описва като основен конкурент на САЩ, който се опитва да наложи нови международни норми в полза на авторитарната китайска система. Пекин използва успеха си в борбата с коронавируса като "доказателство за превъзходството на китайската система" и за износ на технологии за наблюдение.

Китай е все по-агресивен в Азия, използвайки военни, икономически и дипломатически средства. Конвенционалните и ядрени сили на Китай са все по-способни да поставят американските сили под риск.

Разузнаването прогнозира, че китайската армия ще продължи да разширява военното си присъствие в чужбина. Азиатската държава се опитва да догони и дори да изпревари САЩ по способности в космоса чрез лунни мисии, изграждане на космическа станция и разработване на оръжия за война в космоса.

За Северна Корея разузнаването предупреждава, че Ким Чен-ун може да се опита да раздели САЩ и съюзниците им чрез агресивни и потенциално дестабилизиращи действия, включително възобновяване тестването на ядрени оръжия и междуконтинентални ракети.

Кибервъзможностите на КНДР също са заплаха за САЩ.

Разузнаването отделя внимание и на тероризма. Най-голямата терористична заплаха е на територията на САЩ. Тя идва от лица и малки екстремистки групи, които са идеологически мотивирани, предимно от расови предразсъдъци и антиправителствени настроения.

"Ислямска държава" остава способна да води борба в Ирак и Сирия.