Депутатите от украинския парламент призовават за използване на всички законодателни инструменти, главно санкции, за спиране на строителството на "Северен поток 2", апел до Камарата на представителите и Сената на Конгреса на САЩ, съобщава ТАСС.

"Върховната Рада на Украйна призовава Камарата на представителите и Сената на 117-ия конгрес на Съединените американски щати да използват всички налични инструменти, предвидени от американското законодателство, за да спрат напълно и необратимо изграждането на газопровод в рамките на проект "Северен поток 2" чрез прилагане на блокиращи санкции срещу всички участници в този руски геополитически проект, включително Nord Stream AG", гласи текстът на приетия документ.

Байдън отменя санкции срещу "Северен поток 2" и съюзник на Путин

Байдън отменя санкции срещу "Северен поток 2" и съюзник на Путин

Германия е доволна, Русия е доволна, в доклад до Конгреса пише - "Отмяната на санкции е в национален интерес на САЩ"

Киев заявява, че действа за укрепване на енергийната сигурност на Украйна и Запада. Според украинската страна целта на газопровода е да създаде механизми за натиск върху Украйна с оглед на факта, че газопроводът заобикаля нейната територия.

Убеждават американските си колеги, че продължаването на строителството на "Северен поток 2" ще допринесе за ескалация в Донбас.

Украински депутати изразиха загриженост, че "докладът на Конгреса, представен от Държавния департамент на САЩ на 19 май и предложените допълнителни санкции не предвиждат мерки срещу ключовата компания на участника в "Северен поток 2", Nord Stream AG. Убедени сме, че единственият дългосрочен механизъм, гарантиращ, че Русия не използва "Северен поток 2" като енергийно оръжие, е пълно блокиране на възможността за неговото завършване и въвеждане в експлоатация", се казва в документа.

Украински парламентаристи и общественици, както и председателят на управителния съвет на "Нафтогаз" на Украйна Юрий Витренко се обърнаха с отворено писмо до САЩ и европейските страни, в което призоваха за запазване на санкциите срещу Северен поток 2. 

Меркел похвали САЩ за сближаването към Германия за "Северен поток 2"

Меркел похвали САЩ за сближаването към Германия за "Северен поток 2"

Но канцлерът вярва, че възгледите на Вашингтон и Берлин остават различни