Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че отмяната на санкциите на САЩ срещу компании, участващи в строителството на "Северен поток 2", ще бъде победа за Москва, съобщава ТАСС.

"Смятам, че това ще бъде загуба за САЩ. Смятам, че това ще бъде лична загуба за президента Байдън", настоя украинският държавен глава и отсече: "Това ще бъде голяма геополитическа победа за Руската федерация."

По-рано Държавният департамент на САЩ увери, че Вашингтон се ангажира да използва "всички налични дипломатически инструменти", за да предотврати завършването на газопровода въпреки решението за отмяна на санкциите.

Байдън отменя санкции срещу "Северен поток 2" и съюзник на Путин

Байдън отменя санкции срещу "Северен поток 2" и съюзник на Путин

Германия е доволна, Русия е доволна, в доклад до Конгреса пише - "Отмяната на санкции е в национален интерес на САЩ"

Междувременно Зеленски разкритикува и Германия и Франция, които подкрепяли Украйна, но напоследък били отслабили позициите си по отношение на Русия

"Имах среща с президента (на Франция Еманюел) Макрон, имаше видеоформат, към който се присъедини германския канцлер Ангела Меркел. Чувствам тяхната подкрепа, смятам, че те трябва да подкрепят Украйна повече. Те знаят моето мнение, аз съм много открит с тях. Смятам, че в последно време те отслабиха позициите си по отношение на Русия", подчерта той.

Зеленски смята, че това се дължи на икономическата ситуация, както и на "натиска в техните страни". Той поясни, че има предвид "икономически натиск заради санкционната политика по "Северен поток 2". Въпреки тази позиция Зеленски увери, че Украйна ще "отиде по-нататък в нормандския формат" (Германия, Русия, Украйна, Франция).

Нормандският формат съществува от юни 2014 г. Тогава на честването на 70-годишнината от десанта на съюзническите войски в Нормандия лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия за първи път обсъдиха уреждането на конфликта в Донбас. Оттогава са проведени пет срещи на високо равнище, последната на 9 декември 2019 г. в Париж.