Възгледите на САЩ и Германия по проекта "Северен поток 2" остават различни, но позицията на Вашингтон е по-близка до тази на Берлин, коментира германския канцлер Ангела Меркел, говорейки в четвъртък в онлайн формат на форум, организиран от медията WDR, цитирана от ТАСС.

"Президентът Байдън, разбира се, се приближи малко до нас по отношение на конфликта около Северен поток 2, по който имаме различни възгледи", каза канцлерът, без да уточни коя стъпка е имала предвид.

Според канцлера Берлин и Вашингтон "ще продължат контактите по въпроса за контактните точки по отношение на Русия".

Байдън отменя санкции срещу "Северен поток 2" и съюзник на Путин

Германия е доволна, Русия е доволна, в доклад до Конгреса пише - "Отмяната на санкции е в национален интерес на САЩ"

САЩ се отказват от санкции срещу компанията и нейния изпълнителен директор Матиас Варниг, но Вашингтон ще продължи да се противопоставя на проекта.

Германските власти многократно са заявявали, че считат за необходимо да завършат изграждането на "Северен поток 2". Този проект в Берлин се счита за икономически.

В същото време кабинетът на министрите откроява един политически аспект - настояват, че след пускането на газопровода Украйна да запазва ролята си на транзитна зона.

В момента Германия изоставя въглищата и ядрената енергия и за да направи безпроблемен преход към възобновяеми енергийни източници за промишлеността, страната се нуждае от повече газ.

Вашингтон открито се противопоставя на строителството и полага активни усилия да блокира този проект. Освен това много експерти посочват, че САЩ искат да снабдят Европа с повече от собствения си втечнен газ, който е значително по-скъп от руския.

Законодателството, прието в САЩ през последните няколко години, предвижда възможност за прилагане на едностранни ограничителни мерки, наред с други неща, срещу фирми, участващи в проекта "Северен поток 2".

Зеленски негодува срещу Байдън: Отмяната на санкциите за "Северен поток 2" е победа за Русия

А за САЩ и Байдън ще е загуба