Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обсъди по телефона с полския външен министър Збигнев Рау газопровода "Северен поток 2" и заплахата, която представлява за енергийната сигурност на Европа, коментира ръководителят на пресслужбата на американското външно министерство Нед Прайс, цитиран от ТАСС. 

"Държавният секретар обсъди и нашето сътрудничество с Полша за противодействие на заплахата за енергийната сигурност на Европа от газопровода "Северен поток 2", се казва в документа.

Меркел обясни на Байдън позицията си за "Северен поток 2"

Меркел обясни на Байдън позицията си за "Северен поток 2"

И двете страни се застъпват за това Украйна да продължи да транзитира руски газ

Блинкън отбелязва "силата на полско-американското партньорство" чрез НАТО, както и "в противодействието на регионалните и глобалните предизвикателства".

Блинкън коментира и важността на "защитата на свободата на медиите и зачитането на правата на човека". Държавният департамент обясни това с факта, че Полша ще председателства Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа през 2022 г.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Киев ще продължи борбата си срещу газопровода "Северен поток 2", независимо от позицията на Европа.

Дания спря балтийския газопровод от Норвегия и поряза Полша

Дания спря балтийския газопровод от Норвегия и поряза Полша

Полша уважава Дания за защитата на околната среда, но енергийната сигурност е по-важна