Спорният газопровод "Северен поток 2" от Русия до Германия ще бъде завършен това лято. Това обяви ръководителят на компанията зад проекта в интервю за германски медии, информира "Франс прес".

"Очакваме строителството да приключи до края на август", увери Матиас Варниг, главен изпълнителен директор на базираната в Швейцария компания оператор Nord Stream 2 AG, пред финансовия всекидневник "Ханделсблат".

Въпреки заплахата от санкции на САЩ, "ще имаме газопровод, който отговаря на всички изисквания за лицензиране и международните индустриални стандарти", изтъкна той и добави, че се надявал той да заработи "преди края на тази година".

Германия мисли как да компенсира Украйна заради "Северен поток"

Германия мисли как да компенсира Украйна заради "Северен поток"

Проектът има и други противници

Газопроводът "Северен поток 2", който трябва да удвои доставките на природен газ от Русия до Германия, отдавна разделя европейските столици и подклажда напрежение с Вашингтон.

Проектът трябва да заобиколи украинската газопроводна инфраструктура, лишавайки страната от около 1 млрд. евро годишно транзитни такси и, опасява се Киев, премахвайки ключова спънка за потенциална руска агресия.

Полша и прибалтийските страни също категорично се противопоставиха на "Северен поток 2", страхувайки се, че руският президент Владимир Путин ще получи по-голямо влияние над по-малките страни, които се освободиха от контрола на Москва с края на Студената война.

Комисия в Конгреса прие поправка, отменяща отказа от санкции срещу „Северен поток 2“

Комисия в Конгреса прие поправка, отменяща отказа от санкции срещу „Северен поток 2“

Предложена е от демократката Марси Каптур...

Ала американският президент Джо Байдън през май се отказа от ключови санкции за "Северен поток 2", след като заключи, че е твърде късно да се спре проектът и е по-добре да се търси сътрудничество с Германия.

По-рано американски официални лица изразиха надежда, че Германия ще се съгласи да очертае автоматични ответни стъпки, които биха били предизвикани, ако Русия засили натиска върху Украйна.

Германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне с президента на Украйна Володимир Зеленски в Берлин утре и ще пътува до Вашингтон за среща с Байдън по-късно през седмицата.

Армин Лашет: Ако Русия не спазва правилата, Германия спира газа по "Северен поток" 2

Армин Лашет: Ако Русия не спазва правилата, Германия спира газа по "Северен поток" 2

"Газпром" и неговите западни партньори са завършили 95% от тръбопровода

Според Варниг все още съществува "висок" риск части от Конгреса на САЩ да продължат да настояват за санкции за "Северен поток 2", включително за потенциални купувачи на газ от газопровода.

"Вече не изключвам нищо. Ако бихте санкционирали купувачите обаче, ще навлезете в ново измерение на икономическата война", каза той.