Бюджетната комисия към Камарата на представителите в американския Конгрес одобри поправка, чрез която планира да отмени решението на администрацията за отказ от санкции срещу газопровода "Северен поток 2", съобщи VoA.

Законовата поправка е предложена от демократката Марси Каптур, избрана от щата Охайо.

Конгресмени републиканци призоваха за строги санкции срещу „Северен поток 2“

Конгресмени републиканци призоваха за строги санкции срещу „Северен поток 2“

Проектът да бъде спрян…

Каптур коментира, одобреният от комисията текст анулира решението да не се налагат санкции по отношение на тръбопровода през финансовата 2022 година.

Поправката е приета от комисията единодушно.

Предстои тя да бъде гласувана от двете камари на Конгреса преди да бъде подписана от президента Джо Байдън.

През миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди, че Русия може да използва "Северен поток 2" като лост за влияние срещу Украйна. САЩ от години се противопоставят на изграждането на газопровода в Балтийско море, който трябва да доставя газ от Русия до Германия, заобикаляйки Украйна. Американската позиция обаче се сблъска с неотстъпчивостта на Германия, която прави всичко възможно, за да бъде завършен тръбопроводът.

Блинкън: Има мерки, с които да попречим на Русия да притиска Европа чрез „Северен поток 2“

Блинкън: Има мерки, с които да попречим на Русия да притиска Европа чрез „Северен поток 2“

САЩ и Германия обсъждат в конкретика...

През месец май администрацията на президента Джо Байдън частично се отказа от санкциите срещу проекта в името на затопляне на отношенията с Германия, които охладняха чувствително при мандата на предшественика му Доналд Тръмп. Оттогава се водят преговори между Германия и САЩ за това как да се подходи по казуса.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел планира да замине на посещение в САЩ на 15 юли.