Водещият републиканец в Комисията по външна политика към Камарата на представителите Мич Макконъл и още 20 представители на Републиканската партия призоваха американското правителство да отмени ограниченията за санкциите срещу компанията-оператор на "Nord Stream 2" и нейния директор Матиас Варниг. Това става ясно от официално писмо до членовете на Конгреса и държания секретар Антъни Блинкън.

Конгресмените отново подчертават, че газопроводът е "лоша сделка за Европа".

Байдън: Санкциите срещу "Северен поток 2" биха били контрапродуктивни

Байдън: Санкциите срещу "Северен поток 2" биха били контрапродуктивни

"Контрапродуктивно от гледна точка на нашите европейски отношения"

Те отбелязват, че тезата на Държавния департамент, че такива санкции ще повлияят негативно върху отношенията на САЩ с Германия, ЕС и други европейски съюзници и партньори, игнорира позицията на страните от Централна и Източна Европа и по-специално тази на Украйна. Именно за тези съюзници и партньори Nord Stream 2 поражда големи проблеми по отношение на сигурността и икономиката, посочват членовете на Конгреса.

"Ако, както заявихте по време на изслушването за Вашето утвърждаване, сериозно правите усилия, за да спрете завършването на "Северен поток 2", тогава Ви призоваваме да направите точно това", обръщат се авторите на писмото към Блинкън.

Блинкън предупреди Маас за санкции срещу фирмите, участващи в „Северен поток 2“

Блинкън предупреди Маас за санкции срещу фирмите, участващи в „Северен поток 2“

"Този тръбопровод разделя Европа"...

Те призовават незабавно да бъдат премахнати отстъпленията от санкциите и да бъдат наложени мерки на застрахователните и сертифициращите компании, участващи в проекта.

"Вашите твърди и недвусмислени публични изявления трябва да бъдат съчетани с твърди и недвусмислени действия. Колкото повече изчаквате, толкова повече ще усилите зловредното влияние на Путин върху Европа." - подчертават конгресмените.

Зеленски нарече "Северен поток 2" коз на Русия

Зеленски нарече "Северен поток 2" коз на Русия

"Всичко това се прави, за да няма Украйна следващ договор"