Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е призовала украинските власти да се въздържат от изразяване на позицията си по време на преговорите между Вашингтон и Берлин по повод газопровода "Северен поток 2", съобщи "Политико", позовавайки се на източници.

Според изданието американски официални лица са предупредили Киев, че публичната критика на споразумението между Германия и САЩ за руския газопровод може да навреди на отношенията между САЩ и Украйна. Също така представители на Белия дом са призовали украинските власти да не обсъждат потенциалните планове на Берлин и Вашингтон с Конгреса на САЩ, пише вестникът.

САЩ и Германия са пред сделка за „Северен поток 2“

САЩ и Германия са пред сделка за „Северен поток 2“

Решението ще бъде взето до дни...

Високопоставен източник от администрацията на Байдън е оспорил тази информация, като е отбелязал, че всъщност ситуацията била по-сложна, но е отказал да сподели подробности от разговорите между американски официални лица с техните украински колеги.

Вчера медиите съобщиха, че е постигната договореност между САЩ и Германия за проекта за газопровод. "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници, пише, че това може да бъде обявено официално по-късно днес.

Лашет: "Северен поток 2" да не се използва срещу Украйна

Лашет: "Северен поток 2" да не се използва срещу Украйна

Берлин не се интересува как точно ще си доставя газ

"Северен поток 2" предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. САЩ активно се противопоставят, като лансират своя втечнен природен газ в страните от Европейския съюз.

Русия твърди, че "Северен поток 2" бил търговски проект, изгоден както за Русия, така и за ЕС.

Компанията оператор на газопровода Nord Stream 2 AG заяви, че очаква да завърши работата по полагане на тръбите до края на следващия месец.

Германия мисли как да компенсира Украйна заради "Северен поток"

Германия мисли как да компенсира Украйна заради "Северен поток"

Проектът има и други противници