Германия в бъдеще ще се нуждае от всички големи количества газ и в това отношение Берлин не се интересува особено дали ще бъде доставян през "Северен поток 2" или транзитно. Това заяви в сряда кандидатът за канцлер на Християндемократическия съюз (ХДС) Армин Лашет пред Stuttgarter Zeitung. За Германия обаче е важно тръбопроводът да не се използва като геополитически инструмент срещу Украйна.

"Всичко е решено, това е икономически проект и трябва да се вземе предвид геополитическият аспект. От политическа гледна точка няма значение дали руският газ идва по суша или по море, каза той. Ще се нуждаем от повече газ в бъдеще, ако искаме да завършим енергийната реформа. В Западна Европа все по-малко страни произвеждат газ", добави Лашет.

Според него, полагането на тръбите "Северен поток 2" ще приключи приблизително през август-септември и тогава ще е необходимо ново разрешение - европейско, за да започне да се доставя газ. "Тогава може да се постави условие, така че да не може да се използва геополитически", добави ръководителят на ХДС.

Германия мисли как да компенсира Украйна заради "Северен поток"

Германия мисли как да компенсира Украйна заради "Северен поток"

Проектът има и други противници

Припомняме, че по-рано този месец, ръководителят на компанията зад проекта заяви в интервю за германски медии, че спорният газопровод "Северен поток 2" от Русия до Германия ще бъде завършен това лято. Въпреки заплахата от санкции на САЩ, "ще имаме газопровод, който отговаря на всички изисквания за лицензиране и международните индустриални стандарти", изтъкна той и добави, че се надявал той да заработи "преди края на тази година".

Газопроводът "Северен поток 2", който трябва да удвои доставките на природен газ от Русия до Германия, отдавна разделя европейските столици и подклажда напрежение с Вашингтон.

Проектът трябва да заобиколи украинската газопроводна инфраструктура, лишавайки страната от около 1 млрд. евро годишно транзитни такси и, опасява се Киев, премахвайки ключова спънка за потенциална руска агресия.

Полша и прибалтийските страни също категорично се противопоставиха на "Северен поток 2", страхувайки се, че руският президент Владимир Путин ще получи по-голямо влияние над по-малките страни, които се освободиха от контрола на Москва с края на Студената война.

Ала американският президент Джо Байдън през май се отказа от ключови санкции за "Северен поток 2", след като заключи, че е твърде късно да се спре проектът и е по-добре да се търси сътрудничество с Германия.

Армин Лашет: Ако Русия не спазва правилата, Германия спира газа по "Северен поток" 2

Армин Лашет: Ако Русия не спазва правилата, Германия спира газа по "Северен поток" 2

"Газпром" и неговите западни партньори са завършили 95% от тръбопровода

По-рано американски официални лица изразиха надежда, че Германия ще се съгласи да очертае автоматични ответни стъпки, които биха били предизвикани, ако Русия засили натиска върху Украйна.