Налагането на мораториум на цените на тока е най-лесният път. Това заяви икономистът Петър Ганев пред БНТ за високите цени на тока.

По думите му това избива винаги в някакви дефицити, но въпросът е, че някъде някой губи.

Според него новото правителство стъпва на ляв популизъм в икономическата си политика. Широката коалиция предполага такива послания, но Петър Ганев се надява да се намират технически верни решения. Ясно е кой е на власт, ясно е кои са министрите и търсенето на срещи за цената на тока е ясна практика. Търсенето на КСНС са политически ходове и излизането от ситуацията на високите цени на тока трябва да бъде намерено на експертно и професионално ниво, подчерта Ганев.

Той посочи, че не изглежда логично големи индустриални играчи да са изцяло на пазар ден напред.

Инфлацията, а не пандемията ще е по-големият ни проблем догодина

Инфлацията, а не пандемията ще е по-големият ни проблем догодина

Високата инфлация ще ни съпътства в следващите 5 години, смята икономистът Стоян Панчев

Ганев очаква темата за пенсиите да бъдат основна и през следващата година. Трябва да бъде намерено решение за пенсиите, изключвайки добавките, които съществуват. Навлизаме в етап, в който ще имаме по-висока инфлация, посочи Ганев.

Икономистът Георги Ангелов, който също присъства в студиото на БНТ, заяви, че България печели от това, че цената на тока на международните пазари е висока, като прави големи свръхпечалби. Заради това, че имаме такива големи свръхпечалби, те могат да се използват за компенсиране на засегнатите от скъпия ток. Енергетиката печели, средствата влизат в държавния бюджет и тези допълнителни приходи могат да се използват за компенсиране на пострадалите, обясни икономистът.

Скъпият ток е предизвикателство, но носи много приходи и дивиденти, от които всички засегнати да се възползват. Има много пари, но въпросът е да се измисли механизъм, с който парите да стигнат до домакинствата, настоя Ангелов.

Васил Велев очаква двуцифрена инфлация заради цените на тока

Васил Велев очаква двуцифрена инфлация заради цените на тока

Бизнесът се опасява от загуба на покупателната способност

Той посочи, че освен да се мисли за цената на тока, трябва да се мисли и за доходите. Въпросът е как ще работят мерките за компенсация, за да се избегнат по-високите цени на тока и растежът на инфлацията. Правителството има пълният инструментариум и парите, като може да предотврати инфлацията да стане 10-15%. Ако не се въведат мерки, то може да стигнем пик на инфлацията през следващата година, като след това постепенно да спада.

Според него бизнесът също трябва да е наясно, че при дефицит на кадри заплатите също трябва да бъдат вдигнати. Трябва да има морков и тояга, за да не се разпределят просто едни пари, а да има хем повече пари в домакинствата, хем повече пари в бизнеса, подчерта Георги Ангелов.

Забраната на износа на ток - невъзможна мярка?

Забраната на износа на ток - невъзможна мярка?

Шефът на ЕСО не вижда как мярката бъде изпълнена в условията на общия европейски енергиен пазар