Отпускат допълнително 750 млн. лв. към пенсиите заедно с добавката от 60 лв. от 1 януари 22 г. се прехвърлят по бюджета на ДО. По бюджета на Министерство на енергетиката се прехвърлят 450 млн. лв. за компенсация за високите цени на ел. енергия за крайни и небитови потребители.

Това обяви министърът на финансите Асен Василев в парламента. Той дойде по покана на депутатите от 47-ото народно събрание да отчете допълнителните разходи и трансфери по държавния бюджет за 2021 г. за сметка на преизпълнението на данъчните приходи по държавния бюджет за 2021 г.

Разходите за пенсии са се увеличили с над 2 млрд. лева за година

Разходите за пенсии са се увеличили с над 2 млрд. лева за година

Заради надбавките и повишените минимални и максимални размери

"Тази година имаше допълнителни приходи преразпределени с актуализацията на бюджета - 2.5 млрд. лв., а НАП и Митници продължиха да работят, има още допълнителни приходи в размер на 1.2 млрд. лв., поясни Василев. По думите му, ако предложението на правителството не се приеме, допълнителните приходи ще отидат до намаляване на дефицита. Василев е категоричен, че добавката от 60 лв. ще гарантира да няма нито един пенсионер под линията на бедност.

В дискусията депутатът Хасан Адемов коментира, че иска решенията да не се вземат от джипката, а от НС в рамките на закона. Той каза, че ДПС ще подкрепи решението, защото е в интерес на българските пенсионери.

Бившият социален министър и депутат от ГЕРБ Деница Сачева съобщи, че ГЕРБ подкрепя средствата за добавка към пенсиите. Тя поиска 60 лв. да са за декември.

В отговор Асен Василев й каза, че са подсигурени средства за минаване линията на бедност, при минимална пенсия при 370 лв. това дава възможност да се мине под линията на бедност и е съобразено с решението на НС. Министърът съобщи, че на база на коалиционното споразумение ковид добавката е до юни, до тогава трябва да има ново законодателство, което да е заложило нов модел за пенсиите, също е предвидено в края на юни да има актуализация на бюджета, плюс редица политики, които съответните министерства да могат да изработят. Асен Василев поиска от НС да се поеме този ангажимент.

1.5 млрд. лв. повече, дадени в пенсии през 2021 г. спрямо миналата година

1.5 млрд. лв. повече, дадени в пенсии през 2021 г. спрямо миналата година

Постъпилите приходи за работниците са по-малко спрямо миналата година

Енергетика

По темата енергетика се включи Теменужка Петков. Тя поиска механизмът за компенсиране на бизнеса да бъде 75%, а не 30%. Василев отговори, че 30% компенсация е единственият лесен начин да мине това през Брюксел сега.

Делян Добрев от ГЕРБ смята, че парите за компенсация на бизнеса са крайно недостатъчни. От предвидените 1.5 млрд. лв. като се изключат 350 млн. лв. за ЕРП и ЕССО и 200 млн. лв. компенсация за потребителите за газ, на бизнеса, който ползва ел.енергия остават 930 млн. лв., които ще се изконсумират от бизнеса през първите месеци и се получава 150 лв. компенсация при 700 лв., което няма да спаси бизнесът в България. 

Никола Минчев посече ГЕРБ за компенсаторен механизъм за цената на тока

Никола Минчев посече ГЕРБ за компенсаторен механизъм за цената на тока

1064 лева ще струва токът в края на деня за бизнеса

От ГЕРБ искаха компенсацията да е двойно по-голяма, като за целта е внесен проект в НС, но се изчакват комисиите, каза той. Наистина ще има фалити и те вече се случват, ако не се дадат адекватни компенсации за цената на енергията, посочи Добрев. Цончо Ганев от "Възраждане" поиска да се направи анализ, да се подкрепи бизнесът, тъй като ще се напълнят бюрата по труда.

Румен Гечев от БСП подхвана темата за спекулантите на електричество. Защото растат цените - защото е нараснал износът, категоричен е той. Депутатът поиска да се възложи на правителството да се разгледа в кратък срок правилника за действие на борсата за електричество и посочи, че е искал данни от КЕВР и борсата - едните нямали прогнози, другите - разчети. Държавните органи не са си свършили работата, категоричен е той.

Асен Василев направи още един призив към парламента - в максимално кратки срокове да бъде избран състав на КЕВР, за да може правителството да има партньор, с който може да работи.

Сериозен спад на цената на тока от пролетта

Сериозен спад на цената на тока от пролетта

След март ефективността на производството на електроенергия от слънце нараства значително

В рамките на дискусията вицепремиерът обяви още, че подкрепя мораториума върху цените на тока до смяната на членовете на КЕВР, които са с изтекъл мандат. Крайното решение - след дебата при гласуването - депутатите единодушно одобриха средствата да бъдат прехвърлени - 1.2 млрд. лв. за пенсионери и компенсации за ток. "За" гласуваха 201 народни представители.

Министърът на финансите Асен Василев коментира: "Радвам се, че има пълно единодушие, мисля, че излишъкът от средствата трябва да се разходват парите през НС, а двата приоритета са резонни".

Той смята още, че за бюджета и за мерките за бизнеса трябва широко обсъждане с бизнеса, работодатели, синдикати и в Народното събрание, за да няма среднощни дебати.