По-големият проблем, с който ще се занимаваме през 2022 г., е инфлацията, а не пандемията. За това предупреди пред БНР икономистът от Експертния клуб за икономика и политика Стоян Панчев.

Той е на мнение, че високата инфлация ще ни съпътства в следващите пет години.

По негови думи пандемията не е създала нови тенденции, а е затвърдила стари тенденции в света на парите.

Панчев подчерта, че финансовото здраве на страната в сравнение с периода преди пандемията със сигурност е по-лошо. Вървим към втори бюджет със сериозен дефицит, имаме покачващ се дълг и енергийна система, която страда от сериозни проблеми, голяма част от които вносни, припомни той.

Мораториумът за тока само отлага проблема за 1 април, убеден Борисов

Мораториумът за тока само отлага проблема за 1 април, убеден Борисов

Трябвало да се изчака с ваксинацията срещу COVID-19 на децата от 5 до 11 години

Панчев отбеляза, че ноември е завършил със 7,3% инфлация - нещо, което много отдавна не е виждано у нас.

Той е на мнение, че липсата на визия и прогноза на управляващите какво ще се случи през следващата година, е проблематично. Думите му са по повод заявената за юни догодина актуализация на все още неприетия държавен бюджет.

Според него това е вид политическо презастраховане и може да се разглежда като гасене на пожари и политическа гъвкавост за сметка на правилното бюджетиране и финансово прогнозиране.

"Големият натиск ще дойде от ситуацията. Септември икономическата ситуация беше значително по-ведра, отколкото е сега или ще бъде през януари. Това може да доведе до някаква форма на спорове", предупреди икономистът по повод евентуални разногласия в коалицията.

Рекорди в цените на тока всяка зима прогнозира енергийният анализатор Васко Начев

Рекорди в цените на тока всяка зима прогнозира енергийният анализатор Васко Начев

Мегапроекти като АЕЦ Белене биха тласнали страната ни в тежка икономическа криза

Относно мораториума върху цените на тока Панчев посочи, че ефектите вече се виждат. Такъв била липсата на ликвидност в енергийните оператори. "Проблемът се пренася в някаква степен на участниците в енергийната система - тези, които стоят между скъпите суровини и международни цени, и цената, която отива при домакинствата например, която е далеч от пазарната стойност", поясни той и допълни, че докато мораториумът задържа цените в края и в същото време имаме скъпи суровини, участниците по средата започват да губят.

По негови думи, ако се върви към субсидиране на битовите потребители, то не трябва да минава през енергийната система и да разбърква енергийния пазар. Според Панчев това може да се случи през специална програма за подпомагане.

Твърдението, че в момента ни управляват най-големите и най-добрите експерти, е хубава опаковка, може би, но конкретно в действията на правителството аз не го виждам, отбеляза той.

Симеон Дянков очаква по-висока инфлация 2022 година

Симеон Дянков очаква по-висока инфлация 2022 година

Така се отдалечаваме и от Еврозоната