Инфлацията е сериозна опасност пред управляващите, а бившият финансов министър Симеон Дянков очаква следващата година инфлацията да бъде още по-сериозна.

В студиото на БТВ Дянков предупреди, че не трябва в никакъв случай ситуацията да се подценява. "През следващата година инфлацията ще бъде още по-висока и не просто първите месеци заради скока на цените на енергийните ресурси, а за цялата 2022 г.", заяви Дянков.

За инфлацията ще допринесат растящата несигурност покрай Омикрон, спирането на големите инфраструктурни проекти и по-големите социални плащания. По думите му инфлацията у нас е по-висока от средноевропейската - средната инфлация за страната е около 7%, но в определени сектори достига до 30%.

6.8% инфлация за тази година отчита НСИ през ноември

6.8% инфлация за тази година отчита НСИ през ноември

Само за последния месец инфлацията е 1.4%

Правителството да се фокусира върху икономически растеж, за да се излезе от ситуацията, препоръча Дянков.

Относно Бюджет 2022 Дянков заяви, че не е изненадан от първоначалните заявки за повече пари за социалната сфера. "Веднъж като се даде стимул за социално слабите, в случая за пенсионерите, е много трудно политически да има крачка назад. В следващия бюджет вероятно ще бъде вдигната", каза финансистът. По думите му идеята за вдигане на учителските заплати е добро решение на кабинета.

Той даде висока оценка на министър-председателя Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев. Според него обаче ще бъде трудно да се работи в толкова широка коалиция.

Кирил Петков оставя на депутатите да разпределят бюджетния излишък
Обновена

Кирил Петков оставя на депутатите да разпределят бюджетния излишък

За първи път: Не МС, а парламентът да реши как да се изхарчат останалите пари

Той разкритикува обаче действията на служебния кабинет по отношение на Плана за възстановяване.

В момента не се вписваме в хипотезата за приемане в Еврозоната, а ако инфлацията продължи така, проблемът ще се задълбочи", коментира и тази тема Дянков. Според него Еврозоната започва да изглежда по-проблемна като влизане, отколкото преди няколко месеца. Инфлацията е един от официалните критерии - България трябва да е под 1,5% от най-ниската инфлация на ЕС.

Дянков беше лаконичен относно скандала със Световната банка и Кристалина Георгиева, а намесването на името му в казуса определи като "геополитика".

Standard & Poor's потвърди стабилната перспектива на рейтинга на България

Standard & Poor's потвърди стабилната перспектива на рейтинга на България

S&P отчитат, че инфлацията в България се е повишила през 2021 г.