Европейската комисия получи Плана за възстановяване и устойчивост на България. Това заяви вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов, след като проведе среща с ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов във връзка с Националния план за възстановяване и устойчивост.

Планът представлява уникална програма за дългосрочното развитие на страната - 59 проекта и 46 реформи. Те ще помогнат на страната да станат по-устойчива и как да се направи най-добрият зелен преход, дигитализация, икономиката и обществото по-силни, подчерта Пеканов.

Той е доволен още, че планът подобрил проектите за декарбонизацията, соларните инсталации за битова употреба, ВЕИ-та за собствена нужда, стимулиране на производството на електроенергия от ВЕИ-та, в сферата на образованието и здравеопазването същи има нови проекти.

Янев поиска от Тимерманс ЕК да разгледа бързо Плана ни

Янев поиска от Тимерманс ЕК да разгледа бързо Плана ни

Тимерманс обърна внимание на предстоящата Рамкова конвенция

Планът не е само инвестиционни проекти, но и е реформи, уточни Пеканов, като даде пример с върховенството на закона. "Институциите често не обичат промяната, не обичат реформите, но реформите са важни. Реформите и проектите ще бъдат свързани и ще трябва да правим реформите, за да може страната ни да става по-добра", категоричен бе вицепремиерът.

Пътят напред минава през договарящите елементи и изпълнението на целите. В някои отношение България не се справи добре, но Пеканов видял такива проекти, с които страната да бъде по-успешна и добра.

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов добави, че прозрачността е едно от нещата, които ЕК и Европа много високи цени. Той поздрави Пеканов за ентусиазма и куража, с който поел предизвикателството да подобри Плана за възстановяване и развитие.

От тук нататък ролята на ЕК да оцени Плана доколко той изпълнява изискванията в регламента. Отново ще работим заедно, за да доведем процеса до успешен край, увери Кюланов.