Увеличението на минималната работна заплата и на социалните плащания засилват инфлацията. Тези пари през пенсиите и заплатите също влизат в икономиката и водят до покачване на инфлацията.

Това коментира анализаторът Кузман Илиев от Съвета за икономически и публични политики пред БиТиВи. Повод за думите му са готвените от служебното правителство "Янев-2" увеличения на минималната работна заплата и социални плащания в Бюджет 2022.

В момента, в една трудна икономическа ситуация, имаме една кошница, пълна с плодове, политиците раздават все повече, а кошницата се свива. В един момент ще се окаже, че няма да има какво да раздаваме и ще трябва да вземем дълг, което ние правим - и правителството на Борисов, и двата служебни кабинета трупат дефицит.

Според него това ще доведе до вдигане на данъците дългосрочно, прогнозира Илиев.

Няма как бизнесът да инвестира в тази ситуация, с този скъп ток, с 25% са се увеличили разходите му за производство, а приходите само с 6% от инфлацията. Ние искаме да убием кравата, от която взимаме млякото, за да раздаваме, смята Илиев.

По думите му това е грешен популистки ход, а бизнесът очаква от държавата да спре да се прави на Дядо Коледа и предприемачите да се успокоят, че ще има стабилно правителство. Бизнесът очаква да бъде оставен да диша и няма да се вдига минималния осигурителен праг, защото това означава, че ще се намали разполагаемият доход на средната класа в България, които дърпат всички останали, каза анализаторът.

Според него инфлацията, която наблюдаваме в момента, се дължи до голяма степен на монетарната политика на Европейската централна банка, която печата все повече пари и ефектът се вижда при нас през валутния борд с известно закъснение.

Трябва да увеличим мощностите за производство на електричество у нас от 6 на 12 гигавата, за да посрещнем потреблението, кое ще нараства през следващите 10 години, а ние се готвим да затворим три, каза Илиев.

Според него всички обсъждани алтернативи като газ от Дунава са фантасмагории, а не реални решения на проблемите в енергетиката.

По време на преговорите за съставяне на правителство са били предложени и добри неща от икономическа гледна точка като увеличаване на прага за регистрация по ДДС, което ще даде глътка въздух на бизнеса, допълни Кузман Илиев.