В следващия проектобюджет служебното правителство ще внесе предложение за увеличение на минималната работна заплата на 710 лв.

Над 750 хиляди души у нас работят на минимална работна заплата. Те сега получават 650 лв., които, по думите на финансовия министър Валери Белчев, са крайно недостатъчни, за да се издържа едно домакинство. Припомняме, че синдикатите поискаха увеличение на МРЗ до 765 лв. - нещо, което не бе прието от работодателските организации.

Правителството ще предложи и увеличение на детските надбавки, както и промени в правото на получаването им. Увеличението ще е с 20%, но не всеки български гражданин ще има право на тях - детски надбавки ще получават гражданите с доход до 510 лв. Припомняме, че и по време на последното правителство на ГЕРБ имаше предложение детски да взимат всички родители, независимо от доходите им, но в крайна сметка това не бе прието.

Увеличението, което ще предложи служебното правителство, ще засегне 20 000 деца в България.

Може ли бюджетът да приключи 2021-а без дефицит?

Може ли бюджетът да приключи 2021-а без дефицит?

И тук веднага възникват два въпроса

От 380 на 650 лв. ще се увеличат и майчинските, предвижда правителството. Припомняме, че в бюджета за тази година размерът на майчинските не бе променен и с актуализацията преди три месеца.

Правителството предлага в следващите шест месеца добавката към пенсиите да се запази.

По отношение на пенсиите смятаме да предложим, дори и след отпадането на ковид мерките, абсолютната стойност на доходите за пенсионерите да бъде поне запазена на нивата, които са в момента. Това би означавало едно средно увеличение на пенсията на всеки пенсионер с 84 лева, информира министърът.

С уточнение по-късно от пресцентъра на МФ посочиха, че в подготвяната от служебното правителство дискусионна рамка - Базов сценарий и основни допускания за Бюджет 2022 са включени разчети за минимална пенсията за осигурителен стаж и възраст - 370 лв., а от 1 юли осъвременяване на размера й по реда на чл. 100 от КСО или по т.нар. "швейцарско правило".

Допълнително за периода от януари до юни 2022 г. е предвидено изплащането на допълнителни суми (добавки) към пенсиите в размер на 60 лв. като мярка за подкрепа на всички пенсионери във връзка с продължаващото разпространението и динамиката на COVID-19.

Пенсиите ще бъдат увеличени от 25 декември, уверяват от МТСП

Пенсиите ще бъдат увеличени от 25 декември, уверяват от МТСП

Изплащането на преизчислените пенсии било гарантирано през цялата 2022 г.