"Приоритетите, които залегнаха по време на преговорите за съставяне на правителство са правилни, но друг е въпросът дали всички те могат да бъдат вместени в бюджета." Това заяви бившият финансов министър Милен Велчев пред БНТ.

По думите му самото увеличение на дефицита спрямо тази година не прави добро впечатление. Икономиката расте поне засега, но не изглеждала така в началото на годината, когато и самите ваксини не дали своя ефект. През тази година завършваме с един дефицит, който не е огромен, но следва всяко правителство да положи усилия по намаляването му в следващите години, стига икономиката да излиза от кризата, обясни Велчев.

Няма драма за пенсиите въпреки забавянето на бюджета, успокоява Иван Нейков

Няма драма за пенсиите въпреки забавянето на бюджета, успокоява Иван Нейков

Големият въпрос бил дали е постигната договореност за промени в осигурителния модел

Не по-малко обезпокоително е не само нивото на бюджетния дефицит за следващата година, а липсата на амбиция в следващите години да бъде подобрен балансът, изтъкна бившият финансов министър.

Нищо страшно няма да се случи с такъв дефицит, но това залага един начин на мислене, при който дефицитите са нещо нормално. Това е само видимата част на айсберга, а невидимата за бюджета за следващата година съдържа неща, които не могат да бъдат планирани - включително и това какъв ще е ефектът на Омикрон и дали икономиката ще мине през затваряне.

Пенсиите ще бъдат увеличени от 25 декември, уверяват от МТСП

Пенсиите ще бъдат увеличени от 25 декември, уверяват от МТСП

Изплащането на преизчислените пенсии било гарантирано през цялата 2022 г.

Той посочи, че никой не може да очаква от новото правителство да намали пенсиите. Парите обаче не идват от въздуха, увеличените пенсии няма да ги плащат германците, а нашите деца.

По темата с влизането ни в Еврозоната, Велчев призова хората да се замислят за плюсовете и минусите. Инфлацията не е нещо свързано с приемането в Еврозоната. Сега, без да сме в Еврозоната, инфлацията галопира, а предимствата от влизането ни в клуба да богатите са сериозни, каза още Велчев.

Той добави, че сред недостатъците от едно членство в Еврозоната е на липсата собствена парична политика, но все още не сме проучили предимствата от присъединяването, което трябва да стане до 2 години.

България и Румъния се отдалечават от еврозоната, Хърватия е все по-близо

България и Румъния се отдалечават от еврозоната, Хърватия е все по-близо

Швеция остава една от най-подготвените за евро страни, но 56% от шведите гласуваха против приемането, на референдум

За Милен Велчев е важно да има правителство, защото един редовен кабинет може да работи нормално, когато се приема неговата законодателна програма в Народното събрание.