Финансистът Симеон Дянков, част от първото правителство на Бойко Борисов, е оптимист за съставянето на правителство в рамките на новоизбрания парламент. Проследил преговорите за съставяне на коалиция от последните дни, проведени между ПП, БСП, ИТН и ДБ, Дянков отчита безспорните трудности, които ще се появят със съчетаването между ляво и дясно. Като основни крайъгълни камъни Дянков вижда темите енергетика, социална политика и влизането на България в Еврозоната.

"Допълнително ще натежи продължаващата инфлация - нужни са бързи политики, за което не виждам обаче съгласие за това между коалиционните партньори", заяви Симеон Дянков в интервю за Нова телевизия.

Едновременно с това обаче самите партньори се вижда, че са наясно, че ако няма дълготрайност на правителство, нови политически субекти запълват празните пространства. В момента лявото е такова, особена ако БСП не съумее да привлече със сериозни политики и инициативи привърженици, но от подобна съдба е заплашено и дясното пространство, в което с лекота може да се настани една либерална формация като ИТН.

Борисов очаква 10% инфлация през декември, тихомълком се теглели милиарди

Борисов очаква 10% инфлация през декември, тихомълком се теглели милиарди

Според него е можело да има стабилно управление между партиите на промяната, ГЕРБ и СДС

Според Симеон Дянков независимо от заявките до този момент и това, че ГЕРБ не участват в разговорите за съставяне на коалиция, на "Продължаваме промяната" ще са нужни някакви разговори с ГЕРБ - все пак това е втората по големина парламентарна група, а и имат сходни позиции по някои въпроси - напр. влизането в Еврозоната. "Без ГЕРБ ще е трудно на това правителство. На ПП им трябват конституционни мнозинства по някои от темите, които искат да развият, например съдебната реформа", заяви Симеон Дянков.

Той не смята, че в момента е време за оставката на Бойко Борисов или неговото оттегляне. Все още ГЕРБ е млада партия, само на 12 години, и е още много зависима от лидера си. Въпреки това трябва да се погледнат основни политики в партията, а и голяма част от министрите от последното правителство, напр. МТСП, здравният и инфраструктурните министри, трябва да се оттеглят и да не бъдат основни кадри в ГЕРБ. Това се видя много ясно и на изборите, отсече Симеон Дянков.

За Бюджет 2022

Според Симеон Дянков не е проблем закъснението с формирането и гласуването на бюджета за следващата година. Действително ситуацията е безпрецедентна в най-новата ни история, тъй като по това време на годината винаги сме имали бюджет. Дянков обаче не смята това за фатално. Според него в края на януари бюджет ще има.

"Ще влезем с актуализирания бюджет от миналата година. До края на януари ще формираме бюджет и няма проблем един месец да се изкара с 1/12 от бюджета за миналата година", заяви Дянков. По думите му е нужен нов разговор за пенсиите, за които беше обещано да се увеличат от 25 декември. Там ще са нужни между 2.5 и 3 млрд. лева. Освен това са необходими политики за компенсация на по-слабите социално групи, където обещаното увеличение няма да компенсира инфлацията от над 10% в малката кошница. Ако би бил финансов министър, Дянков би гледал много по-подробно къде е инфлацията по сектори. Самата инфлация ще продължи.

На този етап не е необходимо данъците да растат, като недостигът може да се компенсира от парите, които ще влязат от европейските фондове. 2023/2024 г. това неминуемо ще трябва да стане, убеден е Дянков.

Нова актуализация на бюджета - през юли 2022 г.

Нова актуализация на бюджета - през юли 2022 г.

За бюджетен дефицит до 4,5% се споразумяха ПП, БСП, ДБ и ИТН

За Еврозоната

Симеон Дянков е убеден, че България трябва да влезе в Еврозоната - така или иначе вече имаме дата и трябва да се стремим към тази дата. В коалицията, която се сформира обаче, има разнобой. За едно такова действия трябва да се разгърне широка кампания в продължение на 2-3 години, а ние сме именно тук фатално закъснели.

Не би трябвало да има инфлационен трус при влизането ни в Еврозоната, поне в първия момент, заради фиксирания курс, в който сме, обясни Дянков. Въпросът е как ще реагираме на продължаващия инфлационен процес, който се развива и в Еврозоната. Това вече в последните месеци се появява като притеснение и за Симеон Дянков и за бюджетарите, които ще държат хазната в следващите години.

Финансист: Имаме пик на инфлацията, но няма да е като при Виденов

Финансист: Имаме пик на инфлацията, но няма да е като при Виденов

Инфлацията е резултат от цените на тока и хранителните стоки...